Susisiekimo ministras E. Masiulis: „Kokybiškas ir artimas internetas gyventojams padeda taupyti laiką ir pinigus“

IT naujienos

internetas
Per artimiausius dvejus metus šiuolaikinės plačiajuosčio ryšio paslaugos taps papildomai prieinamos daugiau kaip 600 tūkstančiams atokių Lietuvos vietovių gyventojų. Tokią galimybę suteiks antrasis projekto RAIN etapas – „Kaimiškųjų vietovių švietimo ir informacinių technologijų tinklas: „paskutinės mylios“ prieigos etapas“. Įgyvendinus šį projektą, šalyje iš esmės bus panaikinta miesto ir kaimiškųjų vietovių skaitmeninė atskirtis.

„Lietuva – viena iš pirmaujančių valstybių pasaulyje pagal plačiajuosčio interneto plėtrą. Investicijos į internetą leidžia ir atokiausių kampelių mokykloms, bibliotekoms bei gyventojams naudotis sparčiu ir kokybišku ryšiu, atlikti daugelį pareigų, internetu mokėti mokesčius ar teikti deklaracijas, o tai taupo jų laiką ir pinigus“, – sakė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Tęsiant plačiajuosčio interneto projektą, per 24 mėnesius visoje Lietuvoje planuojama nutiesti apie 4750 km šviesolaidinių kabelinių linijų. Iš jų 930 km linijų bus nutiesta Vilniaus ir Alytaus regionuose, 1000 km – Kauno ir Marijampolės, 840 km – Klaipėdos ir Tauragės, 1015 km – Panevėžio ir Utenos, 965 km – Šiaulių ir Telšių regionuose. Projektas RAIN2 bus pradėtas įgyvendinti baigus šiuo metu vykstančias viešųjų pirkimų procedūras.

Projekto RAIN2 strateginis tikslas – išplėsti plačiajuosčio informacinių technologijų tinklo RAIN infrastruktūrą, prijungiant prie tinklo kaimiškųjų vietovių savivaldos, švietimo, viešojo sektoriaus įstaigas bei sudarant galimybes verslo įmonėms ir gyventojams pasinaudoti paskutinės mylios ryšiu su plačiajuosčio interneto tinklais.

Projekto RAIN2 pagrindinis tikslas yra išspręsti skaitmeninės atskirties tarp miesto ir kaimiškųjų vietovių problemą bei iš esmės paspartinti žinių ir informacinės visuomenės plėtrą Lietuvoje.

Šio projekto įgyvendinimo partneriai yra Matematikos ir informatikos institutas, Susisiekimo ministerija, Švietimo ir mokslo ministerija bei VšĮ „Plačiajuostis internetas“. Projektui įgyvendinti bus panaudota Europos Sąjungos struktūrinė parama.

Pirmajame projekto RAIN etape, įgyvendintame 2005–2008 m., Lietuvoje buvo nutiesti 3357 km šviesolaidinių kabelinių linijų, įrengti 509 plačiajuosčio tinklo mazgai, su 51 savivaldybe sujungtos 467 kaimiškosios seniūnijos.

One thought on “Susisiekimo ministras E. Masiulis: „Kokybiškas ir artimas internetas gyventojams padeda taupyti laiką ir pinigus“

  1. Manau,kad panaudojus europos sajungos apie 200 milijonų lt RAIN projektams prie šviesolaidinio interneto kaime šiai dienai tiesiogiai prijungta nedaugiau nei 200 gyventojų namai. Teiravausi,klausiau,šviesolaidis praeina šalia-sako ne,paskutine mylia mes meužsiimam,mes didmenininkai.Sako pakanka,kad seniūnijoje klerkams internetas greitas,jums gal kada nors kas nors kaip nors.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *