Rinkodaros akcijos gali tapti nesaikingo skolinimosi spąstais

IT naujienos

litaiSiekdama skaidrumo ir atsakingumo vartojimo ir „greitųjų“ kreditų paslaugų rinkoje, Lietuvos vartojimo kredito asociacija (LVKA) nori įspėti vartotojus lengvabūdiškai nepasiduoti „greituosius“ kreditus teikiančių įmonių rinkodaros akcijoms, o nusprendusiems jomis pasinaudoti, pataria pirmiausiai gerai išsiaiškinti visas kreditų teikimo sąlygas.
LVKA nuomone, norėdami įgyti pranašumo prieš konkurentus ir pritraukti kuo daugiau klientų, tokie „greitųjų“ kreditų rinkos dalyviai kaip „SMS credit“ ir „Minibank“ piktnaudžiauja vartotojų pasitikėjimu, jų nesugebėjimu realiai įvertinti savo galimybių skolintis ir pažeidžia atsakingo skolinimo principus.

„Suviliotas akcijų ir nusprendęs skolintis vartotojas išties gali pakliūti į nesaikingo skolinimosi spąstus. Mažesnę sumą ir dar be palūkanų, jis gal ir bus pajėgus grąžinti laiku. Bet didesnė suma kartu su palūkanomis jam gali tapti per sunkia finansine našta, nes vartotojas bus nepasiruošęs įvertinti savo skolinimosi galimybių. Todėl toks vartotojų skatinimas skolintis kuo dažniau ir kuo daugiau, nemokant jokių palūkanų ir mokesčių pirmas dienas ar visą laikotarpį, neatitinka atsakingo kreditavimo principų”, – sako Lietuvos vartojimo kredito asociacijos direktorius Pranciškus Gerulis.

Jo teigimu, „SMS credit“ rinkodaros kampanija, kurios metu pirmiausia siūloma paslaugą išbandyti nemokamai, o vėliau skolintis su palūkanomis, kurių dydis nenurodomas, bei „Minibank“ akcija, kai siūloma skolintis pirmas penkias dienas nemokant palūkanų, gali prisidėti prie didėjančio pradelstų gyventojų skolų skaičiaus.
Visgi nusprendus imti vartojimo kreditą, naudojantis tokiomis akcijomis, LVKA pataria labai tiksliai išsiaiškinti, kokiomis sąlygomis bus teikiama paskola, kokie reikalavimai ir įsipareigojimai numatyti, ar nereikės mokėti papildomų mokesčių.

„SMS credit“ reklamoje teigiama, kad paskolą grąžinant laiku, pagal pasirinktą terminą, jokių palūkanų ar kitų mokesčių mokėti nereikia. Tačiau kaip tuomet, jei kreditą paėmusiam žmogui nepavyks atsiskaityti laiku? Kas tokiu atveju jo laukia? Deja, rinkodaros akcijos sąlygose ši įmonė to neskelbia. Tuo tarpu „Minibank“ nurodo, kad mokestis už pasiimtą vartojimo kreditą bus sumažintas tik tuomet, jei vartotojas laiku grąžins kreditą. O jei grąžinimo terminas bus praleistas, akcijos sąlygos nebegalios. Ekonominei situacijai negerėjant, ne kiekvienas gali būti tikras, kad galės laiku grąžinti pasiskolintus pinigus“, – sako LVKA direktorius.

Ypač reikėtų atkreipti dėmesį į delspinigius, kurie taikomi už laiku negrąžintą kreditą, kitas išlaidas, kurias kredito davėjas gali pareikalauti padengti (pvz., išlaidas, susijusias su sutarties netesybomis ar skolos išieškojimu, kompensacijas už pašto išlaidas). Kuo daugiau vartotojas turės informacijos, tuo saugiau jis galės jaustis ir atsakingiau priimti sprendimą.

„Išsamus vartotojų informavimas – vienas atsakingo skolinimų principų. Profesionaliai ir skaidriai savo paslaugas teikiančios vartojimo kreditų įmonės privalo užtikrinti vartotojo teisę gauti visapusišką bei tikslią informaciją apie finansinių paslaugų teikėją ir finansinę paslaugą“, – sako Pranciškus Gerulis.

LVKA nariai, laikydamiesi vartojimo kreditų teikėjų Etikos kodekso, skatina ir kitus vartojimo kreditų rinkos dalyvius savo veikloje taikyti etiško elgesio standartus, nesinaudoti žmonių nežinojimu ar klaidomis, laikytis sąžiningos konkurencijos, atsakingai ir sąžingai teikti finansines paslaugas, siekiant didesnio visuomenės pasitikėjimo vartojimo kreditų rinka, rūpinantis vartotojų interesais.

Apie Lietuvos vartojimo kredito asociaciją (LVKA)

Lietuvos vartojimo kredito asociacija (LVKA) siekia įtvirtinti profesionalaus vartojimo kreditų paslaugų teikimo standartus, įgyvendinti atsakingo skolinimo politiką, tobulinti vartojimo kreditų veiklos teisinę aplinką.
LVKA nariai užima apie 80 proc. visos nebankinių vartojimo kreditų rinkos. 2009 m. III ketv. bendras narių vartojimo kreditų portfelis siekė daugiau nei 206,4 mln. Lt, naujai suteiktų kreditų suma sudarė per 35,5 mln. Lt, o bendras klientų skaičius išaugo iki 150 tūkst.
LVKA steigėjai yra UAB „General Financing“ („Kreditas 123“), UAB „Moment Credit“, UAB „MCB Finance“ („Credit24“).

One thought on “Rinkodaros akcijos gali tapti nesaikingo skolinimosi spąstais

  1. smscredit savo sutartyje skelbia:
    7.8. Paskolos davėjui gavus iš Paskolos gavėjo mokėjimą, kuriame nenurodytas bent vienas sutarties 6.7 punkte numatytas rekvizitas, mokėjimas laikomas neidentifikuotu ir nepripažįstamas gautu tol, kol jis neidentifikuojamas (t.y. nenustatomi visi Sutarties 6.7 punkte numatyti rekvizitai). Tokiu atveju Paskolos davėjas turi teisę taikyti Paskolos gavėjui sutarties netesybas, remiantis Paskolos sutartimi. Paskolos gavėjo mokėjimo identifikavimą Paskolos davėjas privalo atlikti per 10 (dešimt) darbo dienų. Per šį laikotarpį neidentifikavus mokėjimo, Paskolos gavėjas nebus laikomas tinkamai įvykdžiusiu savo pareigą grąžinti Paskolą ir sumokėti Paskolos mokestį.

    Bet punkto 6.7 niekur nerodo,netgi sutartyje.Tad bukite budrus-neapsigaukite!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *