Slidinėjimo kelionės ir žiemos pramogos: ką verta žinoti naujokams?

IT naujienos

slidinejimasSlidinėjimo kelionės dažniausiai asocijuojasi su nuostabiais kalnų vaizdas, sniego pusnimis ir malonia adrenalino doze, todėl stuktelėjus šaltukui, žiemos sporto entuziastai ir mėgėjai ima dairytis, kokioje trasoje šią žiemą būtų galima išbandyti savo jėgas. Visgi, jei žiemos pramogos jums yra dar naujas išbandymas ir ant slidžių stovite netvirtai, yra keletas dalykų, kuriuos privalote žinoti.

Saugus kritimas

Slidinėjimas – tai ne lengvas pasivaikščiojimas, kritimų neišvengia net ir patyrę profesionalai, todėl jei ant slidžių ar snieglentės stovite pirmą kartą, tikimybė, kad krisite yra praktiškai neišvengiama. Tad, ypač svarbu žinoti, kaip nukristi, kad nenusižeistumėte. Snieglentininkų pagrindinė klaida – kritimas, bandant atsiremti į žemę delnais. Taip krisdami galite pasitempti sausgysles ar susilaužyti kaulus. Tuo tarpu, slidininkai krisdami bando atsisėsti, tačiau toks bandymas gali baigtis sulaužyta koja, išsukti keliu ar patemptais sąnariais. Norėdami išvengti traumų, pasitempimų ar sunkesnių sužaidimų, stenkitės kristi ant šono.

Atsargų ir Dievas saugo

Visiškai nesvarbu ar slidinėjimas jums jau tapo gyvenimo būdu, ar esate dar visai „žalias“, svarbiausia pasirūpinti tinkama apsauga. Šalmas bei slidinėjimo akiniai nėra tik madinga aprangos detalė, kuri padeda išsiskirti iš minios. Pagrindinė šalmo funkcija yra apsaugoti galvą nuo traumų. Tuo tarpu, akiniai saugo akis nuo ledo ar sniego gabalėlių, UV spindulių bei sniego spindesio. Jei norite išbandyti snieglentę, vertėtų pasirūpinti ir riešo apsaugomis.

Kad šaltukas skaudžiai nekąstų

Ne paslaptis, kad slidinėjimo kelionės ne tik nepigus, bet ir dažnais atvejais rizikingas malonumas, jei slidininkas nesiima reikalingų apsaugos priemonių ne tik nuo traumų, bet ir šalčio, todėl renkantis žiemos sporto aprangą nevertėtų taupyti kokybės atžvilgiu. Speciali slidininko ar snieglentininko apranga yra neperšlampama, tačiau kūnui leidžia kvėpuoti. Slidininko kelnės turėtų būti paaukštintu liemeniu, kad nešaltu juosmuo ir nesmuktų, striukė turėtų būti tinkamo dydžio: jei rūbai per maži, bus sudėtinga judėti, jei per didelį – taip pat jausite diskomfortą. Beje, jei gausiai prakaituojate, stenkitės kuo dažniau keisti sudrėkusius rūbus į sausus, nes galite peršalti. Ir galiausiai, nepamirškite kojų bei rankų. Jei manote, kad močiutės megztos vilnonės kojinės ar pirštinės puikiai apsaugos jus nuo šalčio, tai labai klystate. Jos greitai sudrėks ir ims traukti šaltį. Rekomenduoja rinktis profesionalias, neperšlampamo audinio pirštines bei kojines.

Nepervertinkite savo jėgų

Pirmąsias dienas stovint ant slidžių nevertėtų persistengti, nes po intensyvios treniruotės raumenyse ima kauptis pieno rūgštys, kurios sukelia raumenų skausmus. Be to, niekada neikite slidinėti nepadarę apšilimo, nes galite pasitempti raumenis ar sausgysles. Ir galiausiai, pamirškite išdidumą ir treniruotes pradėkite lengviausioje trasoje, net ir tais atvejais jei teks mokytis kartu su jaunaisiais slidininkais. Slidinėjimo kelionės – puiki žiemos pramoga, tačiau nesirūpinant savimi gali sukelti nepageidaujamų sveikatos sutrikimų. Sėkmės!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *