Lietuviai tampa išrankesni nekilnojamajam turtui

Namai ir aplinkaPrekyba

namaiStatistiniai lietuviai, rinkdamiesi būstą ar pirkdami žemės sklypus ar bet kokį kitą nekilnojamąjį turtą, pirmiausia dėmesį atkreipia į objekto kainą ir vietą. Populiariausi – tie NT objektai, kurių kaina nesiekia 100 tūkst. eurų. Prabangių būstų, brangių sklypų pirkėjų atsiranda vos vienas kitas, o skelbimai internete puikuojasi ne po vieną mėnesį. Iš apklausų taip pat matyti, kad daugelis neturi tiek santaupų, kad nekilnojamąjį turtą įsigytų be skolinimosi. Maždaug apie 10 proc. besidominčiųjų NT turi sutaupę pageidaujamam objektui reikalingą sumą, teigia tinklalapio Nekilnojamasturtas.lt ekspertai.

Pastebėta, kad daugeliui potencialių pirkėjų objekto vieta yra svarbesnė už kainą, tad už palankesnėse vietose esančius objektus jie yra pasirengę mokėti daugiau. Pastebima, kad šiandien NT pirkėjai yra išrankesni lyginant situacija prieš 10-20 m.

Pagal kokius kriterijus lietuviai renkasi butus?

Butai Vilniuje šiuo metu itin paklausus nekilnojamas turtas, tačiau verčiantis ir nemažai apmastyti darant galutinį sprendimą. Jei ketinama pirkti butą Vilniuje, svarbus tampa ne tik mikrorajonas, tokie faktoriai kaip netoliese esančios parduotuvės, autobusų stotelė, mokyklos, darželiai ir kt., ne tik aukštas, kuriame yra butas, ne tik jo padėtis (kampinis butas ar ne), bet ir tai, į kurią pusę „žiūri“ buto langai, jų dydis, patenkančios šviesos kiekis ir t. t. Žmonės daug dėmesio kreipia ir į aplinką – kas matyti pro langus, ar netoliese yra parkas, žaidimų aikštelė, ar nėra didelių gatvių, fabrikų ir kt. Galų gale, žmogus labai patikusį butą pirkti šiandien atsisakyti gali ir dėl to, kad kieme nėra pakankamai vietų pasistatyti automobilį.

Pirkėjai žiūri ir kaip įrengtas butas, ypač aktualus klausimas tampa apie šildymo tipą – jis centralizuotas ar autonominis. Daugelis, atvykę apžiūrėti buto, pasidomi, kiek teks mokėti už šildymą, taip pat daugeliui svarbi kaimynystė.

Kaip ilgai trunka buvo paieškos?

Anot skelbimų portalo Nekilnojamasturtas.lt administracijos, nors tikslios statistikos nėra, matyti, kad pirkėjai buto paieškoms skiria apie kelis mėnesius ir per tiek laiko paprastai įsigyja butą. Pirkėjai neskuba, kol neįsitikina, kad butas tikrai jiems tinka ir patinka. Žaibiškų pirkimo-pardavimo sandorių, kai butas apžiūrimas ir iš karto nuperkamas, sudaroma labai nedaug, mat lietuviai linkę ilgai svarstyti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *