Ką darytum kitaip, jei vėl statytum nuosavą namą?

Namai ir aplinka

statybosŠtai taip turėtų skambėti klausimas, jei išties norite sužinoti daugiau apie statybos ypatumus bei klaidas iš neseniai pasistačiusių namus. Dažnai juokaujama, jog idealų namą galima pastatyti tik iš trečio karto. Pirmas uošvienei, antras kaimynui, trečias sau – juokaujama dar ir taip. Ir tame yra tikrai didelė dalis tiesos. Neišbandęs savo kailiu negali žinoti kas yra geriau, o kuris pasirinkimas nėra toks sėkmingas. Taigi, šiame straipsnyje trumpai aptarsime ką reikėtų žinoti prieš statant namą ir kokių klaidų verčiau nedaryti.

Pasirinkti apgalvotą projektą. Pasirinkti projektą arba užsakyti protingą individualų projektą pas architektą nėra lengva. Tam reikia labai gerai įsivaizduoti ko nori, ko reikia, kokios erdvės patinka. Dažnai žvelgiant į paveikslėlį viskas atrodo puiku, tačiau vėliau paaiškėja, jog namuose per daug ar per mažai langų, daug mažų užkaborių arba pernelyg erdvu ir vientisos erdvės, kur negali rasti ramaus kampo. Taip pat svarbu projekto pritaikymas konkrečiame sklype.

Pamatai – svarbiausia namo dalis. Nors pamatai yra ta dalis, kurios iš tikro nesimato, ji stūkso po žeme, tačiau pamatų liejimas itin svarbus namo stabilumui. Dažnai suklydus pasirinkti namo pamatų tipą, jau po metų namo sieną papuošia vinguriuojantis per visą aukštą (ar net du) skilimas, kuris ilgainiui gali plėstis ir be profesionalų pagalbos gali būti sunku apsieiti. Todėl prieš statant namą yra svarbu ištirti gruntą, nustatyti kokiame gylyje yra tvirtas gruntas, gruntiniai vandenys ir kokie pamatai(gręžtiniai, poliniai, juostiniai pamatai) labiausiai tiktų norimo namo statybai.

Stogas – nemažiau svarbus.
Sienos, perdangos dažniausiai aptariamos namo dalys, o stogas rečiau sulaukia tokio dėmesio. O be reikalo. Nuo stogo dangos priklauso namo šiltumas (neapšiltintas stogas praleidžia į išorę labai daug šilumos), triukšmo lygis (pvz., skardinis yra triukšmingesnis nei kiti lyjant lietui). Todėl renkantis stogo dangą reikia galvoti ne tik apie spalvą, kuri derėtų prie išorės sienų apdailos, tačiau ir apie paminėtus niuansus. Kartu su stogo danga reikėtų nepamiršti ir lietvamzdžių sistemos, kuri užtikrintų, jog lietus nubėgtų ten kur reikia, o ne į kambarį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *