Ko iš išmaniųjų telefonų laukti po 5 arba 10 metų?

IT naujienosTechnologijos

Kiekvienais metais išmanieji telefonai tampa spartesni, siūlantys daugiau talpos, gaminami su vis geresnėmis kameromis, pasižymintys didžiule skirtingų dizainų įvairove bei galybe naujų funkcijų. Taip pat akivaizdžiai pastebima, kad kiekvienas naujas išmaniojo telefono modelis pasižymi ir didesne kaina, tačiau tai tikrai nesustabdo vartotojų nuo pačių naujausių išmaniųjų telefonų įsigijimo. Tai įrodo ir pasaulinė statistika – kasmet pasaulyje yra parduodama daugiau nei pusantro milijardo išmaniųjų telefonų.

Tačiau, kai išmanieji telefonai šiandien yra pagrindinis informacijos pasiekimo ir komunikacijos šaltinis bene kiekvienam vartotojui, verta savęs paklausti, kaip iš tikrųjų ateityje atrodys mums šiandien įprasti išmanieji telefonai? Juk jie vystosi ir tobulėja tokiu neįtikėtinu greičiu! Galbūt ateityje juos pakeis kiti gerokai pažangesni technologiniai prietaisai? Žinoma, nesitikime to labai artimoje ateityje. Ir visa tai tikėtina, jog turėtų atrodyti lyg evoliucinė raida.

Kita vertus, dar ilgai neturėtume tikėtis labai reikšmingų ir esminių pokyčių, susijusių su pačių išmaniųjų įrenginių forma, vidinės programinės įrangos infrastruktūra, operacinėmis sistemomis ar vartotojo sąsaja. Tačiau ateitis yra neišvengiama ir ateityje mes pamatysime, kas iš tikrųjų nutiks su išmaniaisiais telefonais. O tam, kad prognozuoti būtų lengviau, pateikiame keletą pamąstymų, kas tikėtina galėtų nutikti per ateinančius penkerius ar dešimt metų.

Išmaniųjų telefonų ateitis: ko tikėtis po 5 ar 10 metų

Nors prognozės gali likti prognozėmis, atsižvelgiant į tai, kas vyksta išmaniųjų telefonų rinkoje ir ką yra numatę išmaniųjų telefonų gamintojai, galima pabandyti bent viena akimi pažvelgti į tikėtiną mūsų laukiančią ateitį.

1. Išmaniųjų telefonų baterija ir jų galia

Ši prognozė neabejotinai yra reali ir netolima. Šiandien išmaniųjų telefonų gamintojai didžiulį dėmesį ima skirta išmaniųjų telefonų baterijoms. Nuolatos atliekami tyrimai ir nauji bandymai. Visa tai yra daroma dėl kelių priežasčių. Visų pirma labai didelis dėmesys yra skiriamas aplinkos išsaugojimui, pvz., išmaniuosius telefonus įkraunant vėjo ir saulės energija. Visų antra, siekiama patobulinti įprastinių baterijų sudėtį (nors pagrindu vis dar išliks ličio jonų baterijos).

Kadangi atsiranda vis didesnis baterijos tarnavimo laiko poreikis, o vartotojai siekia naudoti vis plonesnius, lengvesnius ir kompaktiškesnius išmaniuosius telefonus, gamintojai susiduria su būtinybe ieškoti sprendimų, kaip sukurti galingesnes baterijas turint mažiau fizinės vietos. Be to, jau dabar vartotojai nebegali išimti savo išmaniųjų telefonų baterijų – bent jau iš dalies visa tai yra dėl aplinkos išsaugojimo.

Bevielis išmaniųjų telefonų baterijų įkrovimas, paremtas Qi standartu, tampa vis populiaresnis, suteikiant daugiau patogumo vartotojams – juk tokiu būdu vartotojai gali savo išmaniuosius telefonus įkrauti su belaidžio įkrovimo padėklais. Taip pat didelis dėmesys yra skiriamas ir išsenkančioms baterijoms, dėl kurių vartotojams galiausiai tenka jas pakeisti, todėl netolimoje ateityje turėtume matyti labai reikšmingus teigiamus pokyčius.

2. Fizinių jungčių nebūvimas

Netolimoje ateityje nebeturėtų likti fizinių išmaniuosiuose telefonuose dabar esančių jungčių, kadangi jau dabar naujausiems išmaniųjų telefonų modeliams tokių fizinių jungčių praktiškai nebereikia – dėka bevielio baterijos įkrovimo ir daugybės įvairių dažnių, padedančių nuotoliniu būdu perduoti informaciją. Taip pat nereikėtų pamiršti ir mažesnių išlaidų bei didesnio ilgaamžiškumo ir atsparumo.

Kuomet išmaniuosiuose telefonuose nebebus jokių fizinių jungčių ir nebereikės naudoti papildomų laidų, išmanieji telefonai bus stipresni, atsparesni vandeniui, o jų gamybai reikės mažesnių kaštų. Žinoma, USB laidai dar ilgai išliks rinkoje ir bus naudojami daugybės vartotojų, kurie turės senesnių modelių mobiliuosius telefonus ar kitus technologinius įrenginius, kurie veikia su įkraunamais akumuliatoriais. Tačiau naujausių išmaniųjų telefonų ateitis mums pasiūlys dar daugiau mobilumo ir patogumo.

3. Išmanieji telefonai ir debesija

Santykis tarp išmaniųjų prietaisų ir debesijos jau dabar labai reikšmingai keičiasi. Išmanieji telefonai iš tikrųjų yra asmeninės komunikacijos priemonės, o ne asmeniniai kompiuteriai. Tai reiškia, kad netolimoje ateityje daugelio procesų atlikimas ir duomenų saugojimas įprastai vyks „kitoje pusėje“ (ne paties išmaniojo telefono viduje), o naudojamos mobiliosios programėlės suteiks tik vartotojo sąsają. Taigi, kai egzistuoja debesijos technologijos, kam gi ateityje mums išmaniuosiuose telefonuose galėtų reikėti daugiau atminties ar talpos (nežiūrint į kompiuterinių žaidimų žaidėjų bendruomenę, kuriai tiesą sakant tereikia tik greitesnių GPU)?

4. Padidintas saugumas ir didesnis patogumas

Išmanieji telefonai šiandien labai dažnai yra naudojami dviejų veiksnių autentifikavimui – dažniausiai žinučių arba mobiliųjų programėlių pagalba. Kita vertus, prieiga prie paties išmaniojo telefono nėra panaši į dviejų veiksnių autentifikavimą. Nors biometriniai duomenys (tokie kaip pirštų antspaudai, veidas ir kt.) bėgant laikui taps įprastais naudojantis savo išmaniaisiais telefonais, tikroji dviejų veiksnių autentifikacija yra paremta tuo, ką jūs žinote ir tuo, ką jūs turite, o ne tuo, kas jūs esate – na, bent jau iki tol, kol mobilieji DNR skaneriai taps realybe. Dėl šios priežasties yra tikėtina, kad netolimoje ateityje sprendimai, paremti NFC technologija, taps vis populiaresni. O kadangi mes vis dažniau pasitelkiame debesijos technologijas, tokie sprendimai turėtų pagelbėti akimirksniu bet kurį prietaisą paverčiant „mūsų“. Tai reiškia, kad dalis išmaniųjų prietaisų vartotojų galėtų bet kurį išmanųjį prietaisą pasiskolinti ir išsinuomoti, jame akimirksniu pradedant naudoti visą savo asmeninę informaciją, kartu užtikrinant visišką saugumą ir suteikiant sau labai didelį patogumą.

telefonai ateityje

5. Sumažinti verslo mobilumo valdymo reikalavimai

Galiausiai, kai išmanieji telefonai taps labiau koncentruoti į debesiją ir didžioji dauguma svarbios informacijos bus laikoma debesijoje, o ne vietinėje aplinkoje, verslo mobilumo valdymo reikalavimai (angl. „Enterprise Mobility Management“ arba EMM) turėtų būti supaprastinti ir jų atitikimas turėtų tapti pigesnis.

Fantastiniai filmai tampa realybe

Suprantama, kad tai nėra vienintelės naujovės, kurias mes turėtume pamatyti per ateinantį dešimtmetį. Juk šiandien taip pat labai sparčiai tobulinami išmanieji telefonai, kurie gali būti sulenkiami ar netgi ištempiami. Jau nekalbant apie didžiulę virtualios realybės (VR) technologijos pažangą, kuri šiomis dienomis yra tiesiogiai susieta su mūsų išmaniaisiais telefonais. Ir jei jūs bent šiek tiek domitės išmaniosiomis technologijomis, turbūt jau seniai spėjote pastebėti, kad tai, ką mes prieš dešimt ar dvidešimt metų matėme fantastiniuose filmuose, dabar tai naudojame savo kasdienybėje. Todėl lygiai to paties galime tikėtis ir ateityje.

Tai rodo, kad didžiulė technologinė pažanga ateityje gali nulemti, jog mums šiandien įprasti išmanieji telefonai pakeis savo „išvaizdą“ ir suteiks visiškai kitokio lygio funkcionalumą. Kai kurie moderniųjų technologijų entuziastai prognozuoja, jog ateityje išmaniuosius telefonus pakeis išmanieji prietaisai, kuriuos mes dėvėsime ant savo veido – lyg tradicinius akinius. Ir taip, visi žinome kuo baigėsi „Google Glass“ istorija. Tačiau ateityje tai turėtų būti gerokai pranašesni technologiniai įrenginiai, kuriuos mes iš tikrųjų šiandien matome fantastiniuose filmuose. Atsiliepti į skambutį, išsiųsti žinutę ar pasinaudoti internetu savo minčių pagalba tokių technologinių įrenginių dėka turėtų būti vieni juokai. Visi šie dalykai galėtų būti prieš mūsų akis pateikiami naudojant AR technologiją.

Ir tai tikrai nėra prognozės iš „fantastikos srities“, neturinčios jokio realaus pagrindo – tokie sprendimai jau dabar yra kuriami ir tobulinami (nepamirštant ir „Facebook“, kuri kuria galimybę tekstą rašyti mintimis). Todėl belieka su nekantrumu laukti to, ką mums pasiūlys ateitis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *