Saulės elektrinių bumas numatomas 2021 metais

Namai ir aplinkaVerslo naujienos
stogas

Nekilnojamo turto (NT) specialistai sako, kad namai ir butai, kuriuose integruota energijos gamyba iš atsinaujinančių energijos šaltinių, kaip saulė, yra žymiai paklausesni. Taip pat privalumų turi namai, kurie pritaikyti įrengti saulės elektrines. Pastatų su saulės elektrinėmis proveržis, tikėtina, įvyks 2021 metais, kai visi pastatai turės atitikti A++ energetinio naudingumo klasę. Vienas iš pagrindinių būdų, kaip pasiekti šios klasės reikalavimus – saulės elektrinės. Jos užtikrint švarios energijos gamybą ir ženkliai sumažėjusias išlaidas namo apšildymui ir elektrai.

Saulės elektrinės namams

Dažniausiai iškylantis klausimas apie saulės energijos panaudojimą elektros gamyboje, ar Lietuvoje užtenkamai saulės, kad tokie projektai atsipirktų? Specialistai sako, kad galime pasižiūrėti į Vokietiją, kurioje saulės yra panašiai kaip Lietuvoje, o tokių elektrinių projektai plačiai išvystyti.

Mūsų šalyje per metus vienam kvadratiniam metrui tenka 1000 kWh saulės energijos. „Saulės grąža“ specialistų nuomone, norint pasiekti didžiausią elektrinių atsiperkamumą, stogas, ant kurio bus įrengta elektrinė, turėtų būti 35 laipsnių nuolydžio į pietus. Galvojant apie namo įsigijimą, reikėtų apsvarstyti, ar ant jo stogo galima įrengti efektyvią saulės jėgainę. Net jei dabar ji atrodo nereikalinga, galbūt ateityje nuomonė pasikeis. Jei namo stogas nėra tinkamas elektrinei, ją galima įsirengti ant žemės ar įsigyti saulės elektrinių parkuose.

Kokio dydžio saulės elektrinė reikalinga?

Tai galima paskaičiuoti, žinant kiek elektros sunaudojama. Jeigu per mėnesį sunaudojama 400 kWh elektros, greičiausiai užteks 5 kW saulės elektrinės, kuri pagamins apie 5000 kWh elektros. Vienam kilovatui įrengti reikėtų apie 6 kvadratinių metrų šlaitinio stogo. Elektrines galima statyti ir ant plokščio stogo, jo reikėtų apie 10 kvadratinių metrų vienam kilovatui galios įrengti.

Saulės elektrinių atsiperkamumą pagreitina valstybės parama. Nuo 2020 metų spalio 1 dienos bus galima pateikti prašymus APVA paramai gauti elektrinių įsirengimui. Paramos dydis apie 323 eurai 1 kW instaliuotos galios. Taigi su kompensacija jėgainės atsiperkamumas sutrumpėja iki 5-7 metų. Tai puiki investicija į ateitį, kuri garantuos ženkliai mažesnes sąskaitas namo išlaikymui. Jėgainių savininkai prisidės prie švarios aplinkos kūrimo ir puoselėjimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *