Pupelių auginimas

Namai ir aplinka

Pupelės sėjamos pradėjus žydėti alyvoms, taigi apie gegužės antrąją pusę. Daigai pasirodys greičiau, jeigu sėklos bus išmirkytos šiltame vandenyje, o vėliau nusausintos atvirame lauke. Pupelės šilumą  mėgstantis augalas dygsta esant  10-12 laipsnių temperatūros. Optimali žiedų  susidarymo ir žydėjimo temperatūra 20- 25 laipsniai, esant šaltesniam orui ir didesnei drėgmei, brendimas užsitęsia. Sėjama į dirvą apie 3-5 centimetrų gyliu, priklausomai  nuo dirvos sunkumo. Krūminių veislių pupelės sėjamos juostomis. Juostoje daromos 2 eilės 20 cm atstumu viena nuo kitos, o tarp juostų paliekami 50-60 centimetrų tarpueiliai, 6-8 cm tarp augalų. Sėjant eilėmis atstumas tarp eilių 35-40 cm. Pasėjus verta lengvai žemę paspausti, kad pupelės geriau pasiektų dirvos drėgmė. Taip pat tarpueiliuose užpilti 3 cm komposto, kuris saugos dirvos drėgmę ir bus papildoma trąša.

Pupelių priežiūra

Pupelių priežiūra- nuolatinis tarpueilių purenimas, piktžolių šalinimas ir tręšimas. Pirmą kartą žemė purenama, jeigu virš pasėtų pupelių susidaro dirvos  plutelė, o jei pasirodė daigai, to daryti negalima, nes yra pavojus nulaužti trapius ūglius. Tarpueilius pirmą kartą purenti galima tada, kai augalas pasiekia 6 cm, antrą- kai pasirodo pirma pora tikrųjų lapų. Kai dirva išdžiūsta, pupelės apkaupiamos, pirmą kartą iki apatinio lapo pagrindo, antrą kartą dar keliais centimetrais aukščiau. Apkaupimas padeda pupelėms išsilaikyti per stiprų vėją ar lietų.

Pupelių rūšys

Pagal anksčių tipą ir vartojimo paskirtį pupelės skirstomos į gliaudomąsias ir šparagines. Gliaudomųjų pupelių valgomos sėklos, šparaginių- jaunos mėsingos ankštys. Ankščių sienelėse nėra pergamentinio sluoksnio, o siūlėse plaušai vystosi lėtai arba jų  gali visai nebūti. Pagal stiebo aukštį visos pupelės skirstomos į krūmines, pusiau vijoklines ir vijoklines. Vijoklinių pupelių stiebai išauga iki 2-5 metrų ilgio, todėl joms auginti reikia aukštų ir stiprių atramų. Mūsų šalyje dažniausiai auginamos baltasieklės pupelės, tačiau jos labiau nukenčia nuo nepalankių orų. Iš šparaginių pupelių labiau mėgstamos veislės geltonomis ankštimis. Šparaginių pupelių sėklas lengviau iškulti, kai ankštys truputį sudrėkusios. Iškultos ir išdžiovintos pupelių sėklos laikomos sausose, vėsiose patalpose.

One thought on “Pupelių auginimas

  1. Auginu gliaudomas, vijoklines pupeles, jos gražiai žydi ir skanios, bet yra problema, begliaudant ankštis pastebėjau, baltose pupelėse, margose pastebėti neįmanoma, šviesiai pilkus, vos įžiūrimus, taškelius, patikrinus ten radau jau mažų kirminėlių. Sėjant pupeles radau daug pupelių jau su skylutėmis, kitose radau jau išsivysčiusius skristi pasiruošusius mažus vabzdžius. Pupeles sodinau labai išrankiai, kad sėjant nepatektu užkrėsta sėkla, tačiau dabar radau jau ankštyse su kirminėliais. Kas tai per kenkėjas ir kaip su juo kovoti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *