Juvelyrinių dirbinių pasaulis: faktai, kurie jus sudomins

PrekybaStilius

Ar žinote, kaip atsirado frazė „juvelyriniai dirbiniai“ (angl. „jewellery“)? Ji kilo iš lotyniško žodžio „jocale“. Juvelyriniai dirbiniai neabejotinai pasižymi labai turtinga bei sena istorija. Tiesą sakant, pirmieji juvelyrinių dirbinių įrodymai yra net 100 000 metų amžiaus, o tai reiškia, kad žmonėms visais laikais buvo įprasta puoštis. Žinoma, situacija nepasikeitė ir iki šių dienų.

Suprantama, kad anuomet juvelyriniai dirbiniai buvo gerokai primityvesni ir gaminti iš pakankamai paprastų medžiagų, tokių kaip kaulai, akmenys, dantys, kriauklės ir kiti panašūs elementai, kuriuos žmonės galėjo nesunkiai rasti ten, kur jie gyveno. Tuo tarpu bėgant tūkstantmečiams žmonės juvelyrinius dirbinius ėmė gaminti iš labai įvairių spalvotųjų metalų, kartu pasitelkdami ir brangakmenius.

Taigi, kai juvelyriniai dirbiniai žmonijos istorijoje suvaidino tokį svarbų vaidmenį, labai įdomu ir naudinga apie visą tai pateikti ne vieną faktą.

Faktai apie juvelyrinius dirbinius

Daugybė žmonių, kurie tiesiog dievina juvelyrinius dirbinius ir niekuomet nežengia pro savo namų slenkstį nepasidabinę bent vienu iš jų, nė nesusimąsto apie tai, kodėl žmonija per tūkstančius metų taip vertino papuošalus ir kokią jie turėjo jiems reikšmę. Tačiau, laimei, galima pateikti daugybę įdomių detalių, kurios padeda į juvelyrikos pasaulį pažvelgti iš arčiau.

  • Pirmieji deimantai. Ar žinote, kurioje pasaulio šalyje buvo rastas pirmasis deimantas ir kada tai įvyko? Pasirodo, kad pirmasis deimantas į žmogaus rankas pateko IV a. Indijoje. Nereikia nė sakyti, kad neilgai trukus po to deimantai tapo labai vertinami dėl savo ypatingo spindesio ir neįtikėtinai didelio tvirtumo, kuriuo nepasižymėjo nei vienas kitas brangakmenis. Be to, labai įdomu tai, kad net iki XVIII a. pasaulis manė, jog deimantai iš tikrųjų gali būti iškasti tik Indijoje! Tačiau akivaizdu, kad Indija tikrai nebuvo ir nėra vienintelė pasaulio šalis, kurioje galima rasti deimantų. 1866 m. Pietų Afrikoje žmonės aptiko deimantą, kuris svėrė daugiau nei 21 karatą! Nereikia nė sakyti, kad tai Pietų Afriką akimirksniu pavertė viena iš pagrindinių deimantų tiekėjų. Tuo tarpu pirmuosius sintetinius deimantus pavyko pagaminti XX a. šeštajame dešimtmetyje, o pastaruoju metu sintetiniai deimantai sulaukia vis didesnio populiarumo.
  • Seniausias papuošalas. Kai kalbama apie juvelyrinių dirbinių istoriją, neabejotinai įdomu ir naudinga pakalbėti ir apie pačius seniausius kada nors rastus papuošalus. Ir tiesą sakant, jie nebuvo pagaminti iš tauriųjų metalų ar brangakmenių. Seniausias rastas papuošalas yra daugiau nei 100 000 metų amžiaus. Įdomu, kaip jis atrodė ir iš ko jis buvo pagamintas? Iš tikrųjų tai buvo labai paprastas papuošalas iš keleto karoliukų, kurie buvo pagaminti iš kriauklių. Tikėtina, kad tokie organiški papuošalai tuo laikotarpiu turėjo ir simbolinę reikšmę.
  • Organizuota juvelyrinių dirbinių gamyba. Pirmosios senovės civilizacijos, kurios pradėjo vykdyti organizuotą juvelyrinių dirbinių gamybą, buvo senovės Egiptas ir Mesopotamija. Šios dvi civilizacijos suvaidino ypatingai svarbu vaidmenį visose tolimesnėse civilizacijose gaminant juvelyrinius dirbinius, užsiimant metalurgija ir brangakmenių rinkimu bei jų panaudojimu juvelyrikoje.
  • Populiariausias brangakmenis sužadėtuvių žiedų gamyboje. Jei jūsų būtų paklausta, koks brangakmenis yra populiariausias kalbant apie sužadėtuvių žiedus, ką atsakytumėte? Greičiausiai kiekvienas iš jūsų pateiktumėte teisingą atsakymą, nurodydami, kad tai yra deimantai. Ir tai būtų visiška tiesa. Nuo XX a. vidurio deimantų populiarumas nesustabdomai augo. Šiandien skaičiuojama, kad daugiau nei 80 % porų sužadėtuvių žiedams pasirenka deimantus. Tuo tarpu 1939 m. deimantinius žiedus rinkosi vos 10 % porų. Taigi, didžiulis deimantų populiarumas yra neginčytinas.

Daugiau: Dote.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *