Perdegimas darbe: kas tai ir kaip jo išvengti?

PaslaugosVerslo naujienos

Perdegimas darbe yra emocinis ir psichinis išsekimas, kurios atsiranda dėl ilgalaikio streso darbe. Jis gali pasireikšti įvairiais simptomais, tokiais kaip nuovargis, dirglumas, sunku susikaupti, sumažėjusi motyvacija ir bejėgiškumas. Perdegimas gali neigiamai paveikti ne tik darbo, bet ir asmeninį gyvenimą.

Kodėl žmonės perdega darbe?

Perdegimas darbe gali atsirasti dėl įvairių priežasčių.

Kai žmonės jaučiasi perkrauti darbu, jiems gali būti sunku susidoroti su stresu ir jie gali pradėti jaustis perdegę. Dažniausiai tai sukelia labai didelis darbo krūvis. Žinoma, taip pat ir itin ilgos darbo valandos. Dirbant ilgas valandas gali trūkti laiko poilsiui ir atsigavimui, o tai gali sukelti perdegimą.

Dažnai taip nutinka, kad žmogui trūksta kontrolės. Kai žmonės jaučiasi, kad nekontroliuoja savo darbo, jie gali jaustis bejėgiai ir nusivylę, o tai gali sukelti perdegimą. Aišku, įtaką daro ir neigiama darbo aplinka. Jei darbe vyrauja neigiama atmosfera, pavyzdžiui, daug konfliktų ar priešiškumo, tai gali sukelti perdegimą.

Jei žmonės nejaučia palaikymo iš savo kolegų ar vadovų, jiems gali būti sunku susidoroti su stresu ir jie gali pradėti jaustis perdegę.

Kaip išvengti perdegimo?

Yra daug dalykų, kuriuos galite padaryti, kad išvengtumėte perdegimo darbe.

  • Išmokite planuoti savo laiką ir nustatyti prioritetus. Taip pat skirkite laiko pertraukoms ir poilsiui.
  • Įsitikinkite, kad pakankamai miegate, sveikai maitinatės ir reguliariai mankštinatės. Taip pat skirkite laiko veiklai, kuri jums patinka ir kuri padeda atsipalaiduoti.
  • Svarbu nustatyti ribas tarp darbo ir asmeninio gyvenimo. Neatsakykite į darbo el. laiškus ar skambučius ne darbo metu ir venkite dirbti viršvalandžių, jei tai nėra būtina.
  • Jei jaučiatės perkrautas darbu ar patiriate stresą, pasikalbėkite su savo vadovu ar kolegomis. Jie gali pasiūlyti jums palaikymą ar padėti rasti būdų, kaip sumažinti savo darbo krūvį.
  • Jei jums sunku susidoroti su stresu ar jaučiate perdegimo simptomus, kreipkitės į psichologą ar kitą psichinės sveikatos specialistą.

Perdegimas darbe yra rimta problema, tačiau jo galima išvengti. Įgyvendindami šias patarimais, galite sumažinti perdegimo riziką ir išlaikyti savo gerovę darbe ir asmeniniame gyvenime.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *