Padidintas cigarečių akcizo tarifas atitiks ES reikalavimus

Verslo naujienos

Atsižvelgiant į Lietuvos įsipareigojimą pasiekti ES nustatytą minimalų akcizo tarifą cigaretėms ir siekiant išvengti staigaus kainų didėjimo, šiemet cigaretėms taikomi akcizo tarifai didinami du kartus – kovą ir rugsėjį. Pastarasis padidinimas leis pasiekti ES nustatytą minimalų šio akcizo tarifą. Nuo rytojaus pradėjus taikyti didesnį akcizo už cigaretes tarifą, mažmeninė populiariausių cigarečių pakelio kaina pakils 1,26 lito (nuo 6,10 litų iki 7,36 lito) arba 20,7 procento.

Finansų ministerijos duomenimis, 2009 m. dėl akcizo tarifo už cigaretes didinimo valstybės biudžetas papildomai gaus apie 165 mln. litų pajamų. Padidinus akcizo tarifus cigaretėms, gali padidėti nelegalaus šių prekių įvežimo iš trečiųjų valstybių, kuriose cigarečių kainos yra mažesnės nei Lietuvoje, mastas. Todėl Vyriausybė, koordinuodama atsakingų valstybės institucijų bendradarbiavimą, įgyvendina specialias priemones, skirtas stiprinti kovą su tabako gaminių kontrabanda ar kita neteisėta apyvarta.

1992 m. spalio 19 d. Tarybos direktyva 92/79/EEB dėl mokesčių už cigaretes derinimo nustato kiekvienai valstybei narei privalomą taikyti minimalų akcizo už cigaretes tarifą – 57 proc. populiariausių cigarečių vidutinės mažmeninės kainos, tačiau ne mažiau kaip 64 eurai (221 litas) už 1000 populiariausių cigarečių. Lietuvai Stojimo sutartyje buvo suteiktas pereinamasis laikotarpis iki 2009 m. gruodžio 31 d. visiems šios Tarybos direktyvos reikalavimams, susijusiems su akcizo už cigaretes tarifu, įgyvendinti. Lietuva įsipareigojo palaipsniui didinti akcizo tarifą, kad 2009 m. gruodžio 31 d. būtų pasiektas ES nustatytas minimalus akcizo tarifas.

ES taikomi privalomi cigarečių akcizai siekiant kovoti su rūkymu, o taip pat – kuo labiau suvienodinti cigarečių kainas tarp ES valstybių, kad nebūtų paskatų jas pirkti tose ES narėse, kuriose taikomas mažesnis akcizas ir atitinkamai yra mažesnė cigarečių kaina, ir gabenti į tas ES šalis, kuriose taikomas didesnis akcizas ir yra aukštesnės kainos.

Šią vasarą Komisija pasiūlė dar labiau didinti minimalų ES taikomą akcizų tarifą cigaretėms, tačiau šis klausimas gali būti pradėtas svarstyti ne anksčiau kaip vėlyvą rudenį, o priimtas jei tam vienbalsiai pritars visos 27 ES valstybės narės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *