Pernai ekonomikos skatinimo plano priemonėmis pasinaudojo daugiau kaip 4000 Lietuvos įmonių

Verslo naujienos

2009-aisiais Ekonomikos skatinimo plano priemonėmis pasinaudojo daugiau kaip 4000 Lietuvos įmonių, t.y. kas penkiolikta realiai veikianti Lietuvos įmonė*. Ūkio ministro Dainiaus Kreivio vertinimu, tai padėjo išsaugoti mažiausiai 40 tūkstančių darbo vietų**.

„Nors makroekonominiai rodikliai ir nuotaikos rinkoje gerėja ne taip greitai, kaip norėtųsi, svarbu tai, kad įmonės realiai pajunta ekonomikos skatinimo plano priemonių naudą, – sako ūkio ministras. – Kreditai, mokesčių atidėjimai, valstybės garantijos, ES paramos lėšų įsisavinimo spartinimas yra labai konkretūs būdai, kuriais valstybė padeda verslui.“ Pasak ministro, ekonominio augimo metu krizei nebuvo pasiruošta, todėl išlaikytas finansinis stabilumas rinkoje bei skatinimo plano įgyvendinimas yra vieni svarbiausių šios Vyriausybės nuveiktų darbų.

2009 m. išmokėtos ES struktūrinės paramos lėšos viršijo visus lūkesčius. Finansų ministerijos duomenimis, įgyvendinant 2007–2013 m. ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamus projektus projektų vykdytojams išmokėta 3,380 mlrd. Lt, o kartu su projektų vykdytojų lėšomis į projektų įgyvendinimą investuota 4 mlrd. Lt. Europos Komisijos duomenimis, pagal 2007–2013 m. ES struktūrinių fondų lėšų išmokėjimus ES šalims narėms, Lietuva užima pirmą vietą.

Gerindama verslo aplinką per 2009 metus Vyriausybė pritarė 106 Saulėtekio komisijos pasiūlymams dėl verslo sąlygų gerinimo. Įgyvendinant šiuos pasiūlymus ir vykdant konkrečius Vyriausybės pavedimus parengti 92 sprendimų projektai (teisės aktų projektai, išaiškinimai ir pan.). 40 verslo aplinką gerinančių pasiūlymų jau yra priimta, jie yra įsigalioję ir veikiantys.

Vieni svarbiausių pasikeitimų šioje srityje įvyko 2009 metų rudenį, kai lapkritį buvo patvirtintas supaprastintas individualių įmonių ir uždarųjų akcinių bendrovių steigimas, ir gruodį, kai Seimas priėmė didžiąją dalį Ūkio ministerijos teiktų verslą lengvinančių Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimų. Vis dėlto Seimas nepritarė kai kuriems Saulėtekio komisijos pasiūlymams dėl šio įstatymo pakeitimo, pavyzdžiui, dėl uždarosios akcinės bendrovės nustatyto minimalaus įstatinio kapitalo dydžio optimizavimo. Saulėtekio komisija siūlė sumažinti uždarosios akcinės bendrovės minimalų įstatinio kapitalo dydį iki 1000 Lt.

* Įvairiais duomenimis, šiuo metu Lietuvoje realiai veiklą vykdo 60-65 tūkst. bendrovių.

** Skaičiuojama, jog vidutinis bendrovėje dirbančių žmonių skaičius yra 10, vidutinis renovuojamame pastate dirbančių žmonių skaičius – 45.

Informacinis šaltinis: apieLietuva.info

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *