Kompostas – natūrali trąša, kurios niekada nebus per daug

IT naujienos

kompostasJei norite, kad jūsų auginamos daržovės, vaisiai ar uogos būtų ir ekologiški ir jūsų šeimos stalą kasmet džiugintu gausiu derliumi, būtina tręšti dirvą. Tiesa, žodis „trąša“ dažnai kelia neigiamas asociacijas, tačiau ne visas „maistas“ dirvai yra kenksmingas. Kompostas – natūrali trąša, kuri neturi neigiamo poveikio ir nealina dirvos. Komposto dėka smėlingos dirvos nepraranda drėgmės, o molingos kvėpuoja.

Kompostai greitai atstato dirvos struktūrą, o joje augantys augalai beveik neserga jokiomis ligomis ir yra gerokai mažiau varginami vabzdžių. Kodėl taip yra, sunku pasakyti, nes kompostas – savotiškas fenomenas, kurio iki šiol nesugeba paaiškinti nei praktikai, nei mokslininkai. Gal dėl to kartais baiminamasi, kad kompostas gali pakenkti augalams ar juos užkrėsti kokia nors liga? Visgi specialistai teigia, kad baimintis nederėtų, jei sodinimo ar sėjimo darbai atliekami tinkamai, tai tokio pavojaus tikrai nėra. Kompostas tik padės augalams greičiau prigyti ar sudygti, jis neplatina ligų ar infekcijų. Jei jūsų augalai atrodo vargani ir nusilpę, tai kaltas tikrai ne kompostas, o priežiūra. Gal persodindami pažeidėte augalo šaknis, gal jam trūksta drėgmės, o gal priešingai – jos per daug.

Tiesa, nerekomenduojama dirvų tręšti dar nesubrendusiu kompostu, nes atsiranda teorinė galimybė, kad toks kompostas gali privilioti šimtakojus, kurie gali nugraužti augalus ir tik pradėjusias dygti sėklas, taip pat jame bus likusių nesuįrusių piktžolių sėklų, kurios užterš dirvą. Tuo tarpu, subrendusiu kompostu dirvą galima tręšti bet kada, tačiau specialistai rekomenduoja šiuos darbus atlikti rudenį. Subrendęs ir paskleistas kompostas turi būti įterptas 5-8 cm gyliu į dirvą, jo palaidoti po storu žemės sluoksniu tikrai nereikia, nes intensyviausi dirvos gyvybiniai procesai vyksta jos paviršiuje. Nesubrendę kompostai gali būti ir neįterpti į dirvą. Kada žinoti, kad kompostas jau subrendęs? Jis yra vienalytis, tamsus ir kvepia mišku arba duona. Jeigu kompostas bekvapis, tai reiškia, kad jis yra negyvas. Norint, kad taip neatsitiktų, komposto krūvą reikia perkasinėti ar judinti, kad patektų oro ir krūvos viduje neprasidėtų rūgimas.

Kompostu patręšta dirva po trijų metų pasiekia savo maksimalų biologinį aktyvumą. Norint, kad dirvos kokybės rodikliai nenukristų, ją būtina tręšti kiekvienais metais. Kompostas užtikrina, kad žemė bus derlinga ir duos gausų derlių, o jūs visada mėgausitės vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis praturtintomis daržovėmis, uogomis ar vaisiais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *