IT sektorius Lietuvai gali sukurti 10 kartų didesnę naudą

IT naujienosTechnologijosVerslo naujienos

Šią savaitę internetinėje erdvėje buvo išplatintas IT sprendimų bendrovės „Sekasoft“ direktoriaus Vytauto Vaškevičiaus spaudos pranešimas. Vytautas Vaškevičius šiuo pranešimu nori atkreipti dėmesį, jog IT įmonės Lietuvoje galėtų sukurti kur kas didesnę naudą mūsų šalies BVP.

Anot Vytauto Vaškevičaus, visas informacinių technologijų įmones Lietuvoje, pagal jų sukuriamą vertę, galima skirstyti į 3 grupes:

  • Užsienio kapitalo įmonių IT padaliniai
  • Lietuviško kapitalo IT paslaugų teikėjai
  • Lietuviško kapitalo IT produktų gamintojai.


Lietuviško kapitalo IT įmonės prie Lietuvos BVP prisideda daugiau

Vytauto Vaškevičaus nuomone, esmė yra tame, kad Lietuvoje veikiantys užsienio kapitalo įmonių IT padaliniai prie Lietuvos BVP prisideda tik IT specialistams mokamu darbu užmokesčiu bei įvairiais sumokamais mokesčiais, kuriuos moka ir kitos IT įmonės. Visas šių įmonių pelnas, dažnai vadovų ir kitų aukščiausių specialistų darbo užmokestis, sukuriama pridėtinė vertė – nukeliauja į užsienį, į tą valstybę, kurioje yra pagrindinė įmonės būstinė.

Tuo tarpu lietuviško kapitalo IT įmonės prie Lietuvos BVP prisideda ir per vadovų, administracijos, rinkodaros, pardavimo bei kitų specialistų darbo užmokestį, taip pat įmonių pelnas lieka Lietuvoje. Tiesa, palyginti lietuviško kapitalo IT paslaugų teikėjus ir IT produktų gamintojus, pirmųjų sukuriama pridėtinė vertė ne visada lieka Lietuvoje, tai priklauso nuo užsakovo. Tačiau didžiausią įtaką Lietuvos BVP gali padaryti įmonės vertė, jei ji parduodama.

IT sektorių palyginimai

Palyginti santykinai, lietuviško kapitalo paslaugų tiekėjai ar produktų gamintojai Lietuvos BVP augina 5–12 kartų daugiau nei užsienio kapitalo įmonių IT padaliniai. Pateiktose lentelėse matyti, kad mažiausiai Lietuvai naudingi užsienio kapitalo įmonių IT padaliniai, pvz., paslaugų centrai, o daugiausiai naudos specialistams, bendrovių savininkams ir šalies biudžetui duoda lietuviško kapitalo IT paslaugų tiekėjai ir produktų gamintojai bei eksportuotojai (lentelėje skaičiai santykiniai).

it-imones-lietuvos-bvp

it-sektorius-bvp

Vytautas Vaškevičius siūlo sprendimą

Lietuvos BVP auginti reikia ne siekiant prisitraukti kuo daugiau užsienio kapitalo įmonių padalinių į Lietuvą, kurie dažniausiai kuriasi ten, kur yra pigiausia darbo jėga, ir už kelių metų gali pasitraukti į kitą, pigesnę rinką, pvz., Baltarusiją, Ukrainą ar Indiją, bet skatinant jaunus ir iniciatyvius specialistus kurti įmones Lietuvoje, kurios teiktų paslaugas ir kurtų konkurencingus pasaulio rinkoje produktus Lietuvoje bei juos parduotų užsienyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *