Kaminai – priežastys, dėl kurių juos būtina reguliariai valyti

Namai ir aplinka

Kaminai – praktiškai nei vienas gyvenamasis namas, turintis židinį ar kietojo kuro katilą, be jų neapsieina. Namas be kamino, lyg medis be kamieno. Kaip ir kiekvienas įrenginys, kaminas reikalauja tam tikros priežiūros – valymo. Deja kamino valymo svarba ne visada yra prioretizuojama. Kamino valymo neatlikimas, gali sukelti įvairių nemalonumų namams ir jų gyventojams, pradedant nuo pavojaus sveikatai ir baigiant žala pačiam namui.

Kaminų valymo dažnumas priklauso nuo įvairių veiksnių, tokių kaip kamino tipas, deginamo kuro rūšis, susikaupę kreozoto sluoksniai, naudojimo dažnumas ir dar daugiau. Kai kurie kaminai rekomenduojama, kad būtų valomi kas pusę metų, kitus rekomenduoja valyti bent kartą į metus.

Visų pirma ir bene didžiausia priežastis, dėl kurios būtina reguliariai valyti kaminą yra gaisro prevencija. Lipnaus kreozoto ir kitų degių likučių susidarymas, prikibimas ir kaupimasis ant kamino sienelių yra pagrindinė kaminų gaisrų priežastis. Tačiau šią riziką galima sumažinti reguliaria kamino valymo pagalba.

Perpildyti, pilni šiukšlių ir kreozoto, kaminai, gali palengvinti nepageidaujamą dūmų srautą ne į pastato išorę, o vidų. Tai ne tik teršia patalpų orą, bet ir sukelia pastato gyventojams sveikatos problemų – labiausiai kenčia kvėpavimo takai ir plaučiai, kuriuose gali išsivystyti įvairios ligos. 

Išvalyti kaminai, nevaržomai gali užtikrinti trauką ir išmetamo oro srautą į lauką, todėl automatiškai optimizuojamas ir pačio kurenimo procesas. Dažnai pastebint, kad padidėja kietojo kuro sąnaudos, atitinkamai ir išlaidos bei sumažėja katilo ar židinio funkcionalumas, parodo, kad galimai gedimo nėra, o tiesiog laikas išvalyti kaminą.

Verta paminėti, kad anglies monoksido – bespalvių ir bekvapių, beskonių, lengvesnių už orą, tad praktiškai nepastebimų dujų grėsmė įsiveržti į namų aplinką yra didžiulė. Užsikimšus kaminui, jo reguliariai nevalant, susidaro palankios sąlygos anglies monoksido kaupimuisi patalpose. O tai savaime suprantama yra ne tik žalinga, bet ir itin pavojinga gyventojų gyvybėms, jų nepastebint.

Kuo geriau prižiūrimas ir kuo dažniau valomas kaminas, tuo lėčiau jis susidėvi ir todėl geba nepriekaištingai tarnauti ilgus metus. Svarbu rasti patikimus ir savo darbą puikiai išmanančius profesionalus, kurie gebės nepriekaištingai išvalyti jūsų kaminą. Taigi, pabandykite prisiminti, kada paskutinį kartą buvo valytas jūsų namo kaminas?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *