Paieška internete. Kas aktualu Lietuvos vartotojui?

IT naujienos

Paieška interneteSenosios Lietuvos žiniasklaidos priemonės užleidžia vietas modernesnėms ir patrauklesnėms formoms. Taip ir spausdinti leidiniai praranda dominuojančios informacijos skleidėjos vietą. Juk jei reikia naujienos internete atsiranda vos per kelias minutes. Naujienų sklaida internete yra greita ir patogi kasdieniam skaitytojui. Naujienų kiekiai yra didžiuliai. Paieškų sistemomis besinaudojančiam asmeniui tereikia turėti interneto prieigą. Paieška internete yra lengvai prieinama. Tad kyla klausimas – ko dažniausiai ieško vartotojas?

Kad tai išsiaiškintume, geriausia remtis Lietuvos žiniasklaidos tyrimų apžvalga ir internetinių portalų publikuota medžiaga. Pastarieji sudaro gana aiškų vaizdą, ką teikia žiniasklaida vartotojui ir ko jam reikia. Taip sužinosime ir ko jis ieško dažniausiai.

Pirmiausia, mums yra aktualu, kas naudoja interneto ryšį. Pasinaudojus žiniasklaidos tyrimų duomenimis tampa aišku, kad nemažai laiko praleidžia prie interneto žmonės tarp 20-29 metų amžiaus. Nenuostabu, nes gyvename sparčiai atsinaujinančių technologijų metu. Internetas jaunam žmogui reikalingas tiek darbe, tiek laisvalaikio praleidimui. Visgi interneto erdvėje daugiausiai laiko praleidžia asmenys tarp 40-59 metų – net 41 %.

Išsikelkime klausimą: ko ieško interneto vartotojas? Situacija yra aiški – 83 % žmonių, turinčių interneto prieigą, bent kartą per mėnesį užsiima paieška internete. Taip pat, ieškoma intelektualios informacijos šaltinių. Ne daug atsilieka prekių ir paslaugų paieška, naudojimasis elektroniniu paštu. Žinoma, bendravimo būdai internete turi aukštas pozicijas. Susirašinėjimo programos – 71%, socialinių tinklalapių – 56%. Filmuotos medžiagos sekimas siekia 66%, o muzikos portalų peržiūra 58%. Paieška internete naudojama ir praktiniam poreikiui. Aktyviai yra naudojamasi internetine bankininkyste ar maršrutų paieška, remiamasi mokantis.

Aptarsime prekių ir paslaugų paieškos auditoriją dėl jos kylančio augimo 2012 m. Prekyba internetu buvo viena iš didžiausią pasisekimą turėjusių sričių. Visas naršymo procesas turėtų būti skirstomas į kelias pakopas. Pirmiausia, kaip ir minėjome, 81% internautų bent kartą per mėnesį naršo ieškodami informacijos apie prekes ir paslaugas. 50 % naršo, kad rastų duomenų apie konkrečia prekę. Yra dalis žmonių, kurie tik lankosi el. parduotuvėse, ne produktų neperka. Mažesnis procentas lygina pageidaujamos prekės kainas įvairiuose parduotuvėse. Visgi nusiperka kažką 17 % interneto naujienų skaitytojų.

Išskirsime 6 žmonių tipus internete; konservatyvusis, inertiškieji, pradedantieji, tikslingieji, socialieji, tinklažmogiai. Daugiausia auditorijos turi inertiškieji. Jiems įdomios yra naujienos internete, el. paštas, el. bankininkystė, žinių plėtimas ir informacijos paieška. Toliau eina konservatyvieji. Jie pasižymi, kad nėra patyrę internautai ir jų veikla būna gana minimali. Socialieji užima trečią vietą šiame skirstyme. Jų pagrindinė savybė – dalintis visa informacija, kurią randa ir bendrauti su kitais. 4 pozicija tenka tikslingiesiems. Kaip ir galima suprasti, internetas jiems praktinė priemonė: finansams tvarkyti, būtiną informaciją pažiūrėti. Jie nėra dideli socialinių tinklų mėgėjai. Maža dalis naršytojų yra tinklažmogiai. Tai žmonės, kurie gyvena interneto erdvėje. Jie stengiasi išnaudoti kiekvieną jo galimybę. Šiuolaikinėje visuomenėje mažiausia dalis yra pradedantieji. Jiems tai tiesiog gera prieiga susisiekti, pasiklausyti muzikos ar pažiūrėti filmą.

Kaip teigiama Žiniasklaidos tyrimų apžvalgoje, vis daugiau pirkėjui svarbi prekės stipri rekomendacija ar produkto aprašymas. Paslaugų tiekėjai turi susimąstyti, kaip jas pateikti patraukliai. Pabrėžtina yra tai, kad daugelis žmonių labiau pasitiki internete esančiais komentarais ir atsiliepimais. Jiems įmonių pateikta informacija atrodo padailinta ir ne visiškai patikima. Komentaruose vartotojas tikisi rasti daiktu besinaudojančio žmogaus nuomonę, kuri turi didesnę vertę.

Taigi, interneto naršytojai turi įvairiausių tikslų: nuo bendravimo iki finansų tvarkymo. Tačiau, interneto vartotojas dažniausiai naudoja internetą kaip informacijos šaltinį apie jį dominančias prekes ir paslaugas. Paieška internete yra greita ir patikima priemonė tai pasiekti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *