Maistinės medžiagos, kurios yra būtinos mūsų organizmui

Sveikata ir grožis

Vitaminai ir mineralai yra būtinos maistinės medžiagos, kurios mūsų organizme atlieka šimtus skirtingų funkcijų. Tačiau būtina suprasti, kad tiek vitaminų ir mineralų trūkumas, tiek ir jų perteklius gali turėti didelės žalos organizmui, todėl labai svarbu pasirūpinti optimaliu jų kiekiu, užtikrinančiu mūsų tvirtą sveikatą ir puikią savijautą. Sveika ir subalansuota mityba iki šiol išlieka pačia veiksmingiausia priemone, padedančia mūsų organizmui gauti pakankamą jam būtinų vitaminų ir mineralų kiekį.

Organizmui būtinos maistinės medžiagos

Kasdien mūsų organizmas formuoja odą, raumenis ir kaulus. Jis taip pat gamina raudonuosius kraujo kūnelius, kurie į pačias tolimiausias organizmo vietas perneša deguonį, ir siunčia nervinius signalus į smegenis ir visą mūsų kūną. Mūsų organizmas taipogi kuria cheminius junginius, kurie keliauja iš vieno organo į kitą, padedant palaikyti mūsų gyvybę ir visas svarbiausias organizmo funkcijas. Tačiau visiems šiems sudėtingiems procesams užtikrinti reikia tam tikrų medžiagų. Tarp jų yra mažiausiai 30 vitaminų, mineralų ir kitų maistinių medžiagų, kurių organizmui labai reikia, tačiau jis pats nepajėgia jų pakankamai pasigaminti.

Vitaminai ir mineralai yra vadinami būtiniausiomis maistinėmis medžiagomis, kadangi jų pagrindinė užduotis yra padėti organizmui atlikti šimtus skirtingų užduočių. Jie padeda sutvirtinti kaulus, lengviau užgydyti žaizdas ir stiprina imuninę sistemą. Jie taip pat paverčia suvartojamą maistą į energiją ir atitaiso pažeistas ląsteles. Ir tai anaiptol nėra vienintelės vitaminų bei mineralų funkcijos mūsų organizme.

Todėl labai įdomu ir naudinga sužinoti apie kiekvieno iš mūsų organizmui svarbius vitaminus ir mineralus bei maisto produktus, kuriuos vartodami mes galime gauti pakankamą jų kiekį. Tačiau jei to padaryti subalansuotos mitybos pagalba nepavyksta, vitaminų ir mineralų trūkumą gali kompensuoti maisto papildai.

Vitaminas A

Daug vitamino A yra saldžiosiose bulvėse, morkose, špinatuose ir dribsniuose. Vitaminas A būtinas mūsų regėjimui, imuninei ir reprodukcinei sistemai.

Vitaminas B1

Didelis vitamino B1 (tiamino) kiekis yra pilno grūdo produktuose, taip pat tokiuose maisto produktuose kaip duona ar dribsniai. Vitaminas B1 padeda mūsų organizmui suskaidyti angliavandenius ir baltymus.

Vitaminas B2

Vitamino B2 yra piene, duonos gaminiuose, dribsniuose. Riboflavinas maistą paverčia į energiją. Jis taip pat padeda gaminti raudonuosius kraujo kūnelius.

Vitaminas B3

Daug vitamino B3 (niacino) yra mėsoje, žuvyje, paukštienoje, pilno grūdo duonoje, dribsniuose. Niacinas padeda virškinimui, plečia kraujagysles ir mažina cholesterolio lygį kraujyje.

Vitaminas B5

Vitamino B5 yra vištienoje, jautienoje, bulvėse, avižose, dribsniuose, pomidoruose. Pantoteno rūgštis padeda angliavandenius, baltymus ir riebalus paversti į energiją.

Vitaminas B6

Vitamino B6 yra dribsniuose, sojos produktuose, avinžirniuose, bulvėse, gyvūnų vidaus organuose. Šis vitaminas gerina medžiagų apykaitą, stiprina imuninę sistemą ir padeda kūdikių smegenų vystymuisi.

Vitaminas C

Vitamino C gausu raudonosiose ir žaliosiose paprikose, kiviuose, apelsinuose ir kituose citrusiniuose vaisiuose, braškėse, brokoliuose, pomidoruose. Vitaminas C padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimo, gelbėja mūsų imuninei sistemai ir padeda gaminti kolageną.

Vitaminas D

Daug vitamino D randama žuvų taukuose, riebioje žuvyje, pieno produktuose, dribsniuose. Vitamino D reikia kaulams, raumenims, imuninei sistemai, sąveikai tarp smegenų ir viso kūno.

Vitaminas E

Vitamino E yra dribsniuose, saulėgrąžose, migdoluose, riešutų svieste, daržovių aliejuje. Šis vitaminas padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimo.

Kalis

Daug kalio yra bulvėse, bananuose, piene, jogurte, geltonuodegiame tune, sojų pupelėse, įvairiuose vaisiuose ir daržovėse. Kalis padeda kontroliuoti kraujo spaudimą, sumažina inkstų akmenų susidarymo riziką.

Nereikėtų pamiršti ir vitamino B7 bei B12, vitamino K, seleno, fosforo, jodo, chromo, mangano, magnio, geležies, folio rūgšties, skaidulų, vario, cholino, kalcio, cinko ir kitų vitaminų bei mineralų. Be to, visi šie vitaminai ir mineralai pateiktais privalumais neapsiriboja, todėl labai svarbu užtikrinti, kad mūsų organizmas gautų pakankamą jų kiekį, padedant jam tinkamai funkcionuoti.

Daugiau apie vitaminus ir mineralus skaitykite https://biofitus.lt/.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *