7 patarimai, kurie padės pagerinti oro kokybę jūsų namuose

Namai ir aplinka

Kiekvieno iš mūsų namai turėtų būti būtent ta vieta, kurioje mes jaučiamės labai saugiai, komfortiškai ir jaukiai. Ir tai jokiu būdu neturėtų būti vieta, kurioje mes galime susirgti ar pabloginti savo gyvenimo kokybę. Labai dažnai tais atvejais, kai yra kalbama apie oro taršą ir oro kokybę, galvojama apie orą, kuriuo kvėpuojame lauke. Tačiau atlikti tyrimai rodo, kad oras, kuriuo mes kvėpuojame namuose, gali būti net iki 100 kartų labiau užterštas nei oras lauke. O tai reiškia, kad tinkamai nepasirūpinę savo būste vyraujančio oro kokybe mes kasdien rizikuojame savo ir savo namiškių sveikata.

Kenksmingos medžiagos į mūsų būsto vidų kasdien patenka pačiais įvairiausiais būdais. Dulkių erkutės, naminių gyvūnų plaukai, pelėsis, kenksmingų medžiagų savyje turinčios buitinės chemijos priemonės ir daugybė kitų žalingų medžiagų gali būti mūsų gyvenamosiose patalpose, kuriose paprastai praleidžiame daugiausiai savo laiko.

Laimei, šiandien mes galime pasitelkti ne vieną veiksmingą priemonę, kurios pagalba tampa lengviau užtikrinti kokybišką vidaus patalpų orą.

  • Niekuomet nerūkykite vidaus patalpose. Remiantis atliktų tyrimų duomenimis, cigarečių dūmuose yra daugiau nei 4000 kenksmingų cheminių medžiagų, kurios rūkant patenka į orą. Tačiau iki šiol daugybė rūkančių žmonių nevengia rūkyti savo gyvenamosiose patalpose, tokiu būdu reikšmingai pablogindami oro kokybę ir kenkdami ne tik savo, tačiau ir savo namiškių sveikatai.
  • Prie paradinių durų padėkite kilimėlį. Kaskart įeinant į namus mes su batais parnešame purvą ir kitas mūsų sveikatai galinčias pakenkti medžiagas, todėl būtina užtikrinti, kad visa tai pasiliktų ant durų kilimėlio ir nepatektų į gyvenamąją aplinką.
  • Kaip įmanoma labiau sumažinkite cheminių priemonių naudojimą. Jei norite pagerinti savo vidaus patalpų oro kokybę, turėtumėte pasistengti kaip įmanoma labiau vengti kasdienėje buityje naudoti kenksmingų buitinės chemijos priemonių. Nors galite būti pratę prie tokių priemonių, nes jos labai lengvai nuvalo užterštus paviršius, jos taip pat gali reikšmingai pakenkti tiek oro kokybei, tiek ir jūsų sveikatai.
  • Reguliariai siurbkite grindis ir kitus paviršius. Tam veiksmingiausia naudoti drėgno valymo vakuuminį dulkių siurblį, kuris galėtų lengviau pašalinti ne tik dulkes, tačiau kartu eliminuotų ir įvairių alergenų plitimą. Tai ypač svarbu tuomet, kai namuose yra daug minkštų paviršių ir kilimų.
  • Įsirenkite rekuperacinio vėdinimo sistemą. Tai yra vienas iš pačių veiksmingiausių sprendimų, kurį jūs galite pasitelkti savo namuose. Jei norite, kad vidaus patalpose esantis oras visuomet būtų švarus, šviežias ir jame nebūtų kenksmingų medžiagų, rekuperatoriaus pagalba galite visą tai užtikrinti. Jo dėka galėsite lengvai kontroliuoti vidaus patalpų oro drėgmės lygį ir kartu užtikrinti, kad vidaus patalpose esantis panaudotas šiltas oras nebūtų tiesiog prarastas – pastarasis oras rekuperatoriaus yra panaudojamas sušildant šviežią iš lauko į patalpas patenkantį orą, o tai gali padėti sutaupyti net iki 95 % šilumos. Be to, tokiuose įrenginiuose gali būti naudojami ir rekuperatorių filtrai Komfovent, kurių pagalba į patalpas patenkantis ir iš jų pašalinamas oras būna švarus ir savyje neturintis kenksmingų medžiagų.
  • Auginkite naminius augalus. Jei norite, kad jūsų namų oras būtų švaresnis, visuomet galite pasirinkti ir naminius augalus. Net jei neturite galimybės reguliariai juos prižiūrėti, galite pasirinkti nelepias naminių augalų rūšis. Tai yra viena iš labai veiksmingų natūralių oro valymo priemonių.
  • Pašalinkite pelėsį. Jei dėl iki šiol buvusios didelės oro drėgmės jūsų namuose ėmė formuotis pelėsis, turėtumėte pasistengti jį pašalinti. Priešingu atveju pelėsis ne tik blogins oro kokybę, tačiau taip pat gali sukelti ir alergijas bei kvėpavimo takų ligas.

Šios priemonės turėtų padėti jums susigrąžinti puikią namuose vyraujančio oro kokybę ir savo namų jaukumą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *