Į ką reikia atkreipti dėmesį ieškant darbuotojų pagal rekomendacijas?

PaslaugosVerslo naujienos

Darbuotojų paieška pagal rekomendacijas yra pakankamai populiarus personalo paieškos būdas. Darbdaviai tokiu būdu gali ne tik greičiau rasti tinkamą darbuotoją, bet ir gauna šiokią tokią garantiją, kad rekomenduotas darbuotojas bus tinkamas pareigoms. Tačiau priimti skubotų sprendimų ir nesvarstant priimti rekomenduotą specialistą nevertėtų. Būtina atkreipti dėmesį į kai kuriuos rodiklius.

  • Kas rekomenduoja darbuotoją

Svarstydami rekomenduoto darbuotojo kandidatūrą nepamirškite atsižvelgti į tai, kas pateikė tą rekomendaciją. Jei pažįstamą rekomendavęs darbuotojas turi puikią reputaciją ir pats atsakingai atlieka savo pareigas, tikimybė, kad jo rekomenduotas žmogus taip pat bus puikus darbuotojas, žymiai išauga. Tuo tarpu jei kandidatą rekomendavo darbuotojas, kurio darbu nesate pilnai patenkinti, sprendimą įdarbinti rekomenduotą žmogų priimkite itin gerai apgalvoję. Žinoma, net šiuo atveju galite apsvarstyti kandidatūrą ir pasidomėti papildomais atsiliepimais apie kandidatą.

  • Įsitikinkite kandidato tinkamumu

Net jei rekomendaciją davė pats atsakingiausias įmonės darbuotojas, nebūkite garantuoti, kad rekomenduotas žmogus jums tinka. Galbūt jis turi tinkamą išsilavinimą ir kompetencijas, bet pasižymi nesuderinamomis su pareigų atlikimu asmeninėmis savybėmis ir pan. Šiuo atveju darbuotojų paieška turi pereiti į atrankos etapą, kuriame galima įvertinti net ir vieno kandidato gebėjimus, asmenines savybes ir įgūdžius.

  • Pasinaudokite kitais šaltiniais tikrinant rekomendaciją

Ne, tai ne abejonės patikimo darbuotojo rekomendacija. Tai tik informacijos patikrinimas ir noras gauti papildomų atsiliepimų. Pasidomėkite kokia nuomonė apie buvusį darbuotoją yra ankstesnėse darbovietėse. Subendrinus informaciją iš skirtingų šaltinių galėsite susidaryti tikslų darbuotojo portretą. Net ir įprasta darbuotojų paieška ir atranka dažniausiai papildoma rekomendacijų tikrinimu, tad rekomenduoti kandidatai neturėtų būti išimtis.

Darbuotojų paieška pagal rekomendacijas dažniausiai duoda greitesnius rezultatus nei paieška naudojant kitus kanalus. Tad toks paieškos būdas itin tinka, kai naujo darbuotojo reikia kuo greičiau. Jei savo įmonėje norite taikyti nuolatinę rekomendacijų teikimo sistemą, nepamirškite darbuotojų skatinimo priemonių. Už naudingas rekomendacijas gaudami priedus prie darbo užmokesčio ar kitas skatinamąsias priemones darbuotojai bus labiau suinteresuoti pateikti rekomendacijas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *