SAS grupė 2009 metais skraidino 24,9 mln. keleivių

Verslo naujienos

SAS grupė 2009 metais skraidino 24,9 mln. keleivių, t.y. 14,1 proc. mažiau nei 2008 m., o jos pajamos šiuo laikotarpiu sudarė 15,3 mlrd. litų (44,9 mlrd. Švedijos kronų), t.y. 15 proc. mažiau nei ankstesniais metais.

„2009 metai visai aviacijos pramonei buvo vieni sunkiausių, ir tai lėmė gili recesija, veikianti pasaulinę ekonomiką nuo finansinės krizės pradžios. 2009 m. vasarį SAS grupė, siekdama įveikti išorinius ir vidinius iššūkius, pristatė atnaujintą SAS Strateginę programą. Ryškus ekonomikos nuosmukis sąlygojo verslo kelionių sumažėjimą, o tai turėjo didelės įtakos visai aviacijos pramonei. Rinkos sąlygos blogėjo sparčiau nei buvo tikėtasi metų pradžioje. Dėl silpnos ekonomikos 2009 m. mažėjo SAS keleivių skaičius bei pajamos, o tai turėjo neigiamą poveikį SAS likvidumui”, – teigia SAS grupės prezidentas ir kompanijos vadovas Mats Jansson.

Skandinavijos avialinijų SAS pozicijoms stiprinti kaštų taupymo programoje buvo numatytos priemones, kurių pagalba siekiama sutaupyti papildomus beveik 682 mln. litų (2 mlrd. Švedijos kronų), iš viso siekiant sutaupyti 2,5 mlrd. litų (7,3 mlrd. Švedijos kronų), iš kurių apie 1,7 mlrd. litų (5 mlrd. Švedijos kronų) turės būti akumuliuoti per 2010 metus. Be to, su lakūnų ir įgulos narių profesinėmis sąjungomis buvo pasirašytas ketinimų protokolas, aiškiai apibrėžiantis įsipareigojimus, kurių pagalba per pirmąjį 2010 m. ketvirtį planuojama papildomai sutaupyti apie 170 mln. litų (500 mln. Švedijos kronų).
SAS paskelbė naują akcijų emisiją, kurios vertė sudarys 1,7 mlrd. litų (5 mlrd. Švedijos kronų), tokiu būdu siekiant sustiprinti SAS likvidumo pozicijas ir užsitikrinti paramą tolesniam SAS Strateginės programos įgyvendinimui. Naujai akcijų emisijai pritarė visų trijų šalių vyriausybių, kaip pagrindinių akcininkių, atstovai, taip pat didžiausias privatus akcininkas – „Knut and Alice Wallenberg“ Fondas.

Skandinavijos avialinijos SAS 2009 m. patyrė beveik 519 mln. litų (1,522 mlrd. Švedijos kronų) nuostolį, tačiau nuostolių apimtis padėjo sumažinti įgyvendinama kaštų taupymo programa. Vadovaujantis SAS Strategine programa praėjusiais metais buvo mažinamas lėktuvų parkas – iki 2009 metų pabaigos jau buvo atsisakyta 18 orlaivių (iš viso planuojama atsisakyti 21 orlaivio). Per paskutinįjį metų ketvirtį vietų užimtumo lėktuvuose rodikliai ženkliai pagerėjo (keleivių skaičiaus didėjimo tendencija buvo pastebima paskutiniuosius šešis 2009 m. mėnesius). Tam įtakos turėjo įgyvendintas lėktuvų skaičiaus mažinimas bei pirmieji paklausos stabilizavimosi ženklai.

SAS papildė savo Strateginę programą nauja komercine koncepcija „Aptarnavimas ir paprastumas”. Oro transporto bendrovė, 2009 metais išsaugojusi stiprias pozicijas rinkoje, ir toliau sieks gerinti skrydžių punktualumą. Praėjusiais metais SAS buvo pripažintos punktualiausiomis avialinijomis Europoje ir užėmė trečiąją vietą pagal punktualumą tarp didžiųjų pasaulio avialinijų. SAS taip pat išlaiko lyderių pozicijas inovacijų srityje. Pavyzdžiui, avialinijos pristatė visiškai automatizuotą biometrinio registravimosi sistemą vietiniams skrydžiams tarp Skandinavijos šalių, taip pat mobiliuosius įlaipinimo pasus.
„SAS Strateginė programa mums suteikia tvirtą pagrindą tolesniems veiksmams. Kaštų taupymo priemonės, efektyvesnės ir labiau centralizuotos organizacijos formavimas, su profesinėmis sąjungomis pasirašytas ketinimų protokolas su aiškiais apibrėžtais įsipareigojimais mums padės žengti ekonomikos atsigavimo link“, – teigia SAS grupės prezidentas ir kompanijos vadovas Mats Jansson.

Apie SAS grupę:

Suformuota 1927 metais, „Scandinavian Airlines System“ (SAS) yra viena seniausių ir didžiausių Europos civilinės aviacijos bendrovių. Kontrolinį SAS akcijų paketą – 51 proc. akcijų – valdo Švedijos (21,4 proc.), Danijos (14,3 proc.) ir Norvegijos (14,3 proc.) vyriausybės.
SAS įmonių grupė yra viena iš tarptautinio aviacijos bendrovių susivienijimo „Star Alliance“ steigėjų. 1997 metais įkurtas aljansas šiuo metu jungia 21 įvairių šalių aviacijos įmonę, tarp kurių tokie aviacijos rinkos gigantai kaip Jungtinių Amerikos Valstijų „United Airlines“, Japonijos „All Nippon Airways“ ir Vokietijos „Lufthansa“.
SAS – pirmoji užsienio aviakompanija, 1992 metais pradėjusi reguliarius skrydžius į Vilnių. Šiuo metu SAS vykdo reisus tarp Danijos sostinės Kopenhagos ir Vilniaus 14 kartų per savaitę, o tarp Kopenhagos ir Palangos – 19 kartų per savaitę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *