Internetinė prekyba: kur jau pasiektas pikas, o kur dar reikėtų pasistengti?

PrekybaVerslo naujienos

Elektroninė prekybaInternetas šiandien neatsiejamas nuo informacijos paieškos. Interneto paieška atsirado iškart užgimus pačiam pasauliniam virtualiajam tinklui. Nors elektroninė prekyba dar neskaičiuoja ilgų veiklos dešimtmečių, ji jau taip ištobulėjo, kad apsipirkti internete šiandien gali net pradinukas. Puikus plačius klientų poreikius pateisinančios el. parduotuvės pavyzdys – https://www.b-a.eu/ el. prekybos platforma. Čia įdiegtos naujausios technologijos ir labiausiai pasiteisinusios el. parduotuvių valdymo programos.

Kuo apskritai žavi ir klientus vilioja el. parduotuvės?
Pastebima tendencija, kad vartotojai, užuot pirkę fizinėse parduotuvėse, mieliau renkasi elektronines. Pirma, žavi galimybė pirkti nė neiškėlus kojos iš namų. Antra, dažniausiai sutaupoma, nes tas pats daiktas internetu gali kainuoti net 10-30 proc. pigiau.

Internetinė prekyba labai pasiteisino tarp didelių gabaritų prekių – buitinės technikos, baldų ir t. t. – pirkėjų, nes įsigijus daiktą nebereikia rūpintis, kaip ir kuo jį parsigabenti į namus. Dar vienas labai didelis privalumas – pristačiusios daiktus tarnybos leidžia pasirinkti ir prekių užnešimo paslaugą. Negana to, perkant prekių už tam tikrą sumą, dažnai pasiūlomas ir visiškai nemokamas pristatymas.

Pirkėjus traukia ir plačios atsiskaitymo galimybės – galima mokėti ne tik internetu, atliekant banko pavedimą, bet ir grynaisiais pinigais prekių pristatymo momentu. Todėl prisitaikoma net ir prie tų žmonių, kurie patys internetu nemoka užsisakyti ir kuriems padeda artimieji, poreikių.

Internetinės prekybos trikdžiai
Lietuva el. prekybos srityje dar nelenkia didžiųjų Europos valstybių – D. Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos. Šiose šalyse el. prekyba vystoma seniau nei Lietuvoje, žmonės labiau pasitiki tokia prekybos forma, todėl ir perkama, ir parduodama gerokai daugiau.
Lietuvoje mažiau išleidžiama el. reklamai – biudžetai mažesni net iki kelių kartų, be to, mažesnis žmonių srautas. Todėl kai kurie lietuviškų el. parduotuvių savininkai bando užkariauti užsienio rinkas.

Prekyba prieššventiniu laikotarpiu suaktyvėja
Dauguma internetinių parduotuvių „atsigriebia“ per laikotarpį, kuris tęsiasi nuo lapkričio iki sausio mėn. Tuomet daugelis lietuvių, taupydami laiką, apsipirkinėja internetu. Kalėdinis laikotarpis – puikus, intensyvus laikas ne tik tiems, kurie turi elektronines, bet ir fizines parduotuves verslininkams. Kalėdų laikotarpiu kai kurių el. parduotuvių pardavimai išauga net iki 2-3 kartų, kasmet išleidžiama vis daugiau pinigų.

Naujos nišos: tobulėti dar tikrai yra kur
Akivaizdu, kad internetinei prekybai dar yra kur plėstis. Prieš kelerius metus vienas didžiausių šalies maisto ir pramoninių prekių prekybos tinklų pasiūlė internetu įsigyti maisto produktų. Tiesa, iki šiol prekyba vystoma tik sostinės regione. Laikui bėgant atsirado ir kitų konkurentų, bet jie negali pasiūlyti tokių pat patrauklių kainų ir akcijų bei asortimento, koks siūlomas prekybos centuose. Taigi belieka tik laukti, kokių dar staigmenų sulauksime artimiausiais metais ir kokių patobulinimų pasiūlys specialistai, kasdien dirbantys prie el. prekybos vystymo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *