Kada reikalingas muitinės tarpininkas?

TransportasVerslo naujienos

muitinės tarpininkas

Eksportuojant ar importuojant įvairią produkciją ar prekes iš trečiųjų šalių, kurios nepriklauso Europos Sąjungai, tenka pildyti muitinės deklaracijas, nurodant jų paskirtį, kiekį ir vertę. Tam, kad teisingai užpildyti reikiamus dokumentus ir atlikti visas išmuitinimo procedūras, įmonės dažnai samdosi muitinės tarpininką, kuris jų vardu atstovauja muitinėje.

Būtent muitinės tarpininkas atlieka įvairiausias užduotis, pradedant preliminariu muitinės mokesčių paskaičiavimu, dokumentų parengimu ir baigiant atstovavimu. Jis stengiasi, kad viskas praeitų sklandžiai ir be trukdžių, atitinkant visus teisės aktų reikalavimus apie tai kokie muitai ir mokesčiai yra taikomi prekėms importuojamoms ar eksportuojamoms ES muitų teritorijoje ir už jos ribų.

Rekomenduojama įmonei, kuri nori eksportuoti ar importuoti savo produkciją iš trečiųjų šalių (ne Europos Sąjungos šalių), pirmiausia teks išsiaiškinti, kaip tokią veiklą reglamentuoja Muitų tesės aktai. Tai yra muitinės tarpininko atsakomybė, kai paruošus eksportuojamo ar importuojamo krovinio lydinčius dokumentus, muitinei pateikiama elektroninė muitinės deklaracija.

Muitinės tarpininkas kartu su įmone dirba pagal tarpininkavimo sutartį, kurioje numatyta kokios yra muitinės tarpininko ir užsakovo atsakomybės, paskiriamas muitinės tarpininko atstovas, suderama tarpininkavimo paslaugos kaina, muitinės procedūros atlikimo terminai. Muitinės tarpininko paslaugos reglamentuojamos bendrosiomis Paslaugų įstatymo ir kitų teisės aktų nuostatomis.

Taigi pagrindinės muitinės tarpininko atsakomybės yra parengti reikalingus muitinės dokumentus pagal galiojančius teisės aktų reikalavimus; paruošti krovinio lydraščius; atstovauti savo klientus muitinėje; suteikti garantijas importo ir tranzito procedūroms; konsultuoti įvairiais muitinės procedūrų klausimais; forminti bendrus administracinius dokumentus, skirtus įvairioms muitinės procedūroms.

Renkantis  muitinės tarpininko paslaugas, svarbu, kad jis turėtų galiojančią licenciją ir atitiktų ekonominių operacijų vykdytojo (AEO) kriterijus, pagal kuriuos be papildomų sąlygų gali teikti atstovavimo paslaugas ir kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *