Kas yra gamybos optimizavimas?

PaslaugosVerslo naujienos

optimizavimas

Žengiant į ketvirtąją pramonės revoliuciją, visos įmonės, o ypač užsiimančios gamyba, stengiasi optimizuoti savo veiklą. Nes būtent optimizavimas ir veiklos efektyvinimas yra pagrindiniai šio pokyčių laiko veiksniai. Kalbant apie gamybos optimizavimą verta paminėti, kad ji pirmiausią yra susijusi su maksimaliu gamybinių procesų efektyvinimu. Kiekvienos pramoninės įmonės prioritetais tampa gamybinių sąnaudų ir produkcijos savikainos mažinimas, broko ir neatitikimų išvengimas, procesų laiko trumpinimas. Visiems šiems rezultatams pasiekti yra panaudojamos įvairios technikos ir sistemos, kurių pagalba įmonės sugeba ganėtinai tiksliai įsivardinti problemines vietas, jas perplanuoti ir optimizuoti.

Esminis klausimas prieš pradedant optimizavimo procesą būna, kiek ji galės pagerinti įmonės rezultatus ateityje. Šiuos klausimus mūsų laikais gan greitai apskaičiuoja specialios gamybinės programos. Jų pagalba kiekviena įmonė gali susimodeliuoti savo procesus ir keičiant vieną ar kitą parametrą, matyti rezultato pokyčius. Pagrindinis darbas, kurį reikėtų atlikti, tai gan tiksliai padalinti visą gamybos procesą į trumpesnius etapus, kuriuos vieną po kito tikrinti ir apskaičiuoti galimus rezultatus juos optimizuojant. Nes gana tikėtina, jog skirtingi padaliniai ar gamybos atvejų – cechai gali reikalauti skirtingų  optimizavimo veiksmų. Vienose tai gali būti neteisingai suskaičiuoti laiko tarpai, kitur per daug laiko „suvalgo“ pusgaminių transportavimas, o gal ne pačių optimaliausiu būdų paskaičiuotas žaliavų panaudojimas.

Bet kuriuo atveju, nusprendus optimizuoti veiklą, gamybinė įmonė turi susidėlioti aiškų planą, kuriame kiekvieną etapą galima būtų tiksliai pamatuoti ir siekti savo užsibrėžtų tikslų. Numatyti rezultatai neturėtų būti nukelti labai toli į ateitį, tam kad reikalui esant galima būtų daryti korekcijas ir neprasti svarbaus laiko.

Optimizavimas turėtų apimti ne tik vidinius kiekvieno padalinio procesus, bet ir sąveiką tarp padalinių ir galimai kai kurių funkcijų perdavimą nuo vieno kitam, jei tai padėtų pasiekti optimaliausią resursų panaudojimą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *