Ar efektyvios šilumos rekuperavimo sistemos?

Namai ir aplinka
rekuperatoriai

Iš visų šiandien naudojamų atsinaujinančių energijos šaltinių ir energijos vartojimo efektyvumo technologijų, šilumos atgavimo sistemas tikriausiai sunkiausia įvertinti, kai bandote nuspręsti, kaip jos gerai veikia.

Efektyvumas, tai yra, kaip gerai tam tikra sistema surenka švaistomą šilumą, labai priklauso nuo įrenginio tipo, markės ir modelio, taip pat nuo to, kokio dydžio ir kokio amžiaus jis yra sumontuotas. Senesnis objektas turės daugiau šilumos nuostolių problemų. dėl pastato pobūdžio ir amžiaus, tuo tarpu naujesniuose bus geresnė izoliacija ir modernesnės, ekologiškesnės sistemos.

Pastato rūšis taip pat turės įtakos. Plaukimo baseine yra atviresnė erdvė, palyginti su biurų pastatu, kur yra mažesnių, uždaresnių kambarių, į kuriuos reikia atsižvelgti. Kitas vieneto efektyvumo veiksnys yra tai, kaip valdikliai nustatomi, kad būtų pasiektas maksimalus efektas ir įpročiai tų, kurie gyvena nuosavybėje.

Daugelis gamintojų drąsiai teigia, kad jų sistemos efektyvumas yra 90 arba 95%, o tai paprastai reiškia idealias aplinkybes, tokias sąlygas, kurios nėra prieinamos daugumai iš mūsų. Anot „The Carbon Trust“, vidutinis šilumos atgavimo sistemų efektyvumo diapazonas svyruoja nuo maždaug 50% iki 80%.

Šilumos rekuperavimo sistemos apima platų pritaikymą, pradedant šiluminiais ratais ir rekuperacinėmis technologijomis, baigiant požeminiais šilumos siurbliais. Čia galite sužinoti daugiau apie įvairius šilumos atgavimo sistemų tipus.

Katilų šilumos atgavimas


Katilai yra pagrindinis iššvaistomos šilumos šaltinis, atsižvelgiant į tai, kokie jie nauji, o vyresnieji – didžiausi pažeidėjai. Katilai, nenaudojantys šilumos atgavimo sistemų, per dūmtraukį gali sunaudoti iki 18% šilumos ir dar daugiau dėl tokių problemų, kaip nepakankamas atsilikimas / izoliacija ar bloga priežiūra, o tai reiškia, kad kaupiasi nuosėdos. Norėdami sumažinti atliekų švaistymą, galite montuoti katilo dūmtraukio ekonomaizerius, nes jie gali sutaupyti nuo 5 iki 15% šilumos nuostolių, atsižvelgiant į įrenginio ir katilo tipą.

Šilumos panaudojimas šaldymui


Tai gali atrodyti ne intuityvu, tačiau dėl prastai prižiūrimų ar senėjančių šaldymo įrenginių šilumos nuostoliai dažnai būna dideli. Anot „Carbon Trust“, jei sumontuosite tokias kaip žemos kokybės šilumos atgavimo sistemas arba didesnio lygio perkaitintuvą, galima sutaupyti daug. Prekybos centre tai galėtų būti naudojama 75–90% karšto vandens poreikio patenkinti, tiesiog iš šaldymo įrenginių panaudotos šilumos.

Šilumos panaudojimas vėdinimo sistemoms


Vėdinimo sistemos yra naudojamos daugelyje vietų – nuo namų, biurų pastatų ir parduotuvių iki teatrų, ligoninių ir baseinų salių. Šių šilumos atgavimo technologijų efektyvumas yra bendras vadovas ir daug kas priklausys nuo kitų aplinkybių, kaip aprašyta aukščiau.

Šiluminės ratų ventiliacijos priemonės gali pasiekti ne daugiau kaip 80% efektyvumo, o tipinės vertės gali svyruoti nuo 65 iki 75%.
Plokštės šilumokaičių maksimalus efektyvumas yra 80%, esant normaliems svyravimams nuo 55 iki 65%.
Bėgimas aplink ritės sistemas gali pasigirti ne daugiau kaip 55%, o tipinės vertės yra tarp 45–50%.
Šilumos siurbliai gali generuoti ne daugiau kaip 60%, paprastai svyruoja tarp 35-50%.
Šilumos vamzdžių efektyvumas gali būti gana aukštas – 70%, tipinės vertės yra nuo 50 iki 65%.
„The Carbon Trust“ sutikimas.

Buitinės šilumos atgavimo sistemos


Įdiegę efektyvią šilumos grąžinimo sistemą, ne tik sukurdami geresnį anglies pėdsaką, galite žymiai sutaupyti namų gyvenamuosius namus, nesvarbu, ar tai būtų mansardoje esanti vėdinimo sistema, ar išorinė sistema, tokia kaip šilumos siurblys. Daugelyje naujų namų dabar yra įdiegta šilumos grąžinimo ventiliacijos sistema, leidžianti sutaupyti maždaug 200 svarų sterlingų per metus už šildymo sąskaitas.

Biuro šilumos rekuperavimo sistemos


Verslas yra įpareigotas sumažinti savo anglies pėdsaką, o šilumos atgavimo sistemos suteikia puikią galimybę tai padaryti. Bet kurios sistemos efektyvumas priklausys nuo pastato amžiaus ir įdiegtos sistemos tipo. Nauji pastatai turi moderniausias vėdinimo sistemas, kurios gali būti labai veiksmingos taupant šilumos sąnaudas. Norint, kad būtų sutaupytos lėšos, senesniems pastatams gali reikėti daugiau izoliacijos, tačiau, remiantis kai kuriais skaičiavimais, šilumos grąžinimo vėdinimo sistema galėtų sutaupyti net 30% degalų sąskaitų.

Pramoninės šilumos rekuperavimo sistemos


Ko gero, svarbiausias šilumos atgavimo sistemų pritaikymas yra pramonės situacijose, kai galima sutaupyti daug procesų, iš kurių susidaro didžiulis šilumos atliekų kiekis. Šios energijos kaupimas yra kitas klausimas ir skiriasi nuo gamyklos, kurioje naudojamos sunkiosios mašinos, iki procesų, kurie priklauso nuo aukštos temperatūros. Šiose operacijose naudojamas kuras taip pat labai skiriasi, nes garai, šiluminė alyva ir deginimas naudojami didelėmis skalėmis.

Neabejojama, kad dideles santaupas gali sutaupyti pramoninės įmonės, įdiegdamos efektyvias šilumos atgavimo sistemas, ir jos taip pat gali pasinaudoti tokiomis schemomis kaip „Atsinaujinančios šilumos skatinimas“ ir „Išmokos už atsinaujinančią šilumą“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *