GPS sekimo įranga ir faktai, kurių dar nebuvote girdėję

Technologijos

GPS technologinė įranga egzistuoja jau nuo XX a. septintojo dešimtmečio. Pradžioje, kuomet pasirodė pirmoji GPS sekimo įranga, tik JAV karinės pajėgos turėjo prieigą prie GPS satelitinės sistemos ir GPS sekliai buvo naudojami tik kariuomenės tikslams. 1983 m. Sovietų Sąjunga nukovė Korėjos oro linijoms priklausiusį lėktuvą, kadangi jis be leidimo kirto Rusijos oro erdvę. Dėl šios priežasties tuometinis JAV prezidentas Ronaldas Reiganas pasirašė vykdomąjį įsaką leisti GPS satelitinėmis sistemomis naudotis viešai ir nemokamai.

Kadangi GPS tapo lengvai prieinamas kiekvienam vartotojui, mokslininkai ir privatūs verslai labai greitai suprato, kaip GPS sekimo įranga gali padėti objektų vietos nustatymui, naudojimuisi žemėlapiais, sekimui, stebėjimui ir kitiems tikslams.

Tuo metu GPS vietos nustatymas nebuvo toks tikslus kaip šiandien. Ir taip buvo todėl, kad JAV kariuomenė užšifravo pagrindinį dažnį, baimindamiesi, kad priešų kariuomenės, naudodamos GPS, galės lengvai nustatyti jų buvimo vietą. 2000 m. JAV prezidentas Bilas Klintonas išleido įsaką pašalinti šį šifrą, suteikiant visuomenei prieigą prie patikimos ir tikslios GPS technologijos. Nuo to laiko GPS sekimo įranga tapo labai svarbia ir kertine priemone, užtikrinančia transporto priemonių, žmonių ir netgi gyvūnų saugumą. Toks sprendimas taip pat atvėrė duris pažengusių GPS sekimo sistemų, kurias mes naudojame šiandien, sukūrimui.

12 įdomių faktų apie GPS

  1. Kai jūsų GPS prietaisas užfiksuoja, kad jis keliauja greičiau nei 1900 km/h ir aukščiau nei 18 000 m aukštyje – jis automatiškai išsijungia, kadangi „baiminasi“, jog yra naudojamas tarpžemyninės balistinės raketos paleidimui.
  2. 2013 m. „Google“ įsigijo GPS mobiliąją programėlę, pavadinimu „Waze“. Tai kiekvienam iš 100 darbuotojų, dirbusių kuriant šią programėlę, atnešė apytiksliai 1,2 mln. USD!
  3. GPS signalai kai kuriose Maskvos vietose yra suklastojami. GPS signalai, kurie iš tikrųjų turėtų rodyti Kremliaus vietą, vartotojus nukelia į netoli Vnukovo oro uosto esančią vietą – tai yra 32 km toliau nei tikrosios koordinatės. Ši problema nebuvo matoma iki tol, kol žmonės pradėjo žaisti „Pokemon Go“ žaidimą.
  4. Australija taip toli pasistūmėjo nuo paskutinio karto, kai buvo atnaujintos GPS koordinatės 1994 m., kad dabar jai reikia visas koordinates perkelti 1,8 m, kad jos būtų pakankamai tikslios automobiliams.
  5. JAV suteikia GPS paslaugas visam pasauliui nemokamai, tačiau JAV mokesčių mokėtojai kasdien sumoka 2 mln. USD, kad ši paslauga veiktų.
  6. Statistika rodo, kad dauguma vairuotojų, kurie savo automobiliuose turi įmontuotą GPS navigacijos sistemą, iš tikrųjų navigacijai naudoja savo išmaniuosius telefonus.
  7. BMW turėjo atšaukti savo GPS sistemą, kadangi Vokietijoje automobilius vairavę vyrai atsisakė klausyti moterišku balsu jiems kelyje pateikiamų nurodymų.
  8. GPS sistema transporto priemonėse pradėta naudoti 1996 m.
  9. GPS naudojimas susilpnina žmonių gebėjimą mintyse vizualizuoti žemėlapius ir apdoroti erdvinius duomenis bei prisiminimus.
  10. „GPS sukelta mirtimi“ yra vadinamas įvykis, kurio metu sekant GPS sistemos nurodymais įvyksta nelaimė.
  11. Didelė dalis GPS įrangos, galinčios fotografuoti, ties Kinijos siena automatiškai išjungia savo geografinių žymių funkciją. Taip yra nustatyta todėl, kad Kinijos įstatymai draudžia be leidimo sudarinėti žemėlapius ir naudoti kitas topografines priemones.
  12. GPS navigacinės sistemos atsiradimo pradžioje vartotojams koordinatės galėdavo būti pateikiamos netgi su 100 m paklaida, tokiu būdu siekiant apsisaugoti nuo priešų ginkluotų išpuolių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *