Kodėl svarbu pasirinkti būtent jums tinkamus maisto papildus

Sveikata ir grožis

Tarp maisto papildų patenka vitaminai, žuvų taukai, įvairios žolelės, mineralai ir kt. Ir jei jūs šiuo metu vartojate bent vieną maisto papildą, galite būti tikri, kad nesate vieni. Didelė dalis žmonių juos vartoja kasdien. Tačiau kyla svarbus klausimas, ar jų iš tikrųjų reikia mūsų organizmui? Ir jei taip, kodėl yra taip svarbu pasirinkti būtent mums tinkamus maisto papildus?

Ar jums reikia maisto papildų?

Daugumai sveikų žmonių maisto papildų nereikia. Maistas yra geriausias vitaminų ir mineralų šaltinis. Tačiau kartais būna sudėtinga suvartoti pakankamai šviežių daržovių, vaisių, viso grūdo produktų ir kito sveiko bei pilnaverčio maisto. Be to, kai kuriems žmonės reikia „papildomos pagalbos“ – dėl labai įvairių priežasčių. Vienos iš tokių priežasčių gali būti tam tikrų vaistų vartojimas arba neturėjimas prieigos prie sveikų maisto produktų.

Taigi, maisto papildų klausimu su savo gydytoju reikėtų pakalbėti ir šiais atvejais:

  • Pastojote arba ruošiatės pastoti. Neretai nėštumo pradžioje moterims tampa sudėtinga su maistu gauti pakankamai geležies – ypač, jei susiduriama su dažnu rytiniu pykinimu. Taip pat nėščios moterys (arba bandančios pastoti) turėtų vartoti ir folio rūgštį. Priešgimdyminių vitaminų vartojimas suteiks papildomą saugumą nėštumo metu.
  • Auginate vaiką. Kūdikiams ir vaikams gali reikėti papildomų vitaminų ir mineralų – ypač vitamino D ir geležies.
  • Vadovaujatės griežta dieta arba jūsų dieta yra ribota. Tokiu atveju yra sudėtinga gauti pakankamai mūsų organizmui svarbių maistingųjų medžiagų, tokių kaip vitaminas B12 ar kalcis. Jei nevartojate tam tikrų maisto produktų dėl to, jog esate vegetarai, veganai ar turite alergiją tam tikram maistui, maisto papildai gali būti būtini.
  • Esate 50 metų ar vyresnio amžiaus. Su amžiumi mūsų organizmas ima įsisavinti vis mažiau vitamino D ir B12. Todėl jei pasiekėte vidutinio amžiaus ribą, jums gali prireikti papildomos pagalbos, kurią suteikia maisto papildai.
  • Buvo atlikta žarnyno nepraeinamumo operacija. Tokiu atveju žarnynas gali prastai įsisavinti maistingąsias medžiagas.
  • Sergate tam tikromis ligomis. Organizmui gali būti sunku tinkamai įsisavinti maistingąsias medžiagas, jei sergama uždegimine žarnyno liga, cistine fibroze, celiakija, kepenų ligomis, vėžiu, autoimuninėmis ligomis, yra pasireiškusi tam tikrų genų mutacija, sergama alkoholizmu, žmogaus oda yra tamsesnio gymio (tuomet organizmas gali įsisavinti mažiau vitamino D) ir kt.

Vitaminų ir mineralų trūkumas

Jei manote, kad jūsų kasdienė mityba jūsų organizmui nesuteikia tam tikrų vitaminų ir mineralų, būtų naudinga atlikti kraujo tyrimus. Pavyzdžiui, jei jūs keletą metų buvote veganai, būtų naudinga patikrinti savo organizme esančio vitamino D, kalcio ir vitamino B12 lygį.

Nepaisant to, kokia yra jūsų kasdienė mityba, turėtumėte savo gydytoją informuoti, jei susiduriate su tokiais simptomais kaip pernelyg greitas plaukų slinkimas, kaulų ar sąnarių skausmai, pakitęs kraujospūdis ir širdies ritmas, didelis nuovargis, neigiami regos pakitimai, lėtai gyjančios žaizdos ir kt. Ir nors vitaminų trūkumas nėra labai dažna problema, vis dėlto tarp vitaminų ir mineralų, kurių paprastai žmonėms trūksta, patenka vitaminas D, kalcis, kalis, magnis ir geležis.

Atsakingas maisto papildų vartojimas

Medicinos ekspertai sutinka, kad nėra žalinga vartoti maisto papildus ir tai kai kuriais atvejais daryti netgi būtina. Tačiau jei yra vartojama pakankamai sveikų ir pilnaverčių maisto produktų, papildomas maisto papildų vartojimas gali reikšmingai padidinti tam tikrų vitaminų ir mineralų kiekį žmogaus organizme, tokiu būdu nelemiant įvairius pašalinius poveikius.

Būtent todėl yra labai svarbu tinkamai subalansuoti savo mitybą ir maisto papildus į ją įtraukti tik tuomet, kai organizmas su maistu negauna pakankamos būtinų vitaminų ir mineralų dienos normos. Tai reiškia, kad tam tikrų vitaminų ir mineralų trūkumas tiesiogiai priklauso nuo kiekvieno žmogaus individualiai. Todėl jei subalansuojama mityba ir norima vartoti maisto papildus, pirmiausia būtina išsiaiškinti, kokių maistingųjų medžiagų trūksta mūsų organizmui.

Plačiau apie maisto papildus: Asun.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *