Slauga Lietuvoje

PaslaugosSveikata ir grožis

Slauga visame pasaulyje yra laikoma viena iš medicininės žmogaus priežiūros dalių. Slauga stengiasi suteikti visą reikiamą pagalbą sergantiems žmonėms, stiprina jų imunitetą ir sveikatą bei stengiasi sumažinti visus galimus rizikos veiksnius. Kita slaugos pusė yra psichologinė ir socialinė pagalba sergančiam arba savimi pasirūpinti dėl ligos negalinčiam žmogui. Slauga gali būti suteikiama tiek slaugą teikiančiose įstaigose, kaip slaugos namai ar ligoninės, bei pačio paciento namuose, jei toks yra paciento prašymas. Slauga apima labai didelę dalį medicinos srities, o jos poreikis vis auga. Šiuo metu pagal Sveikatos Apsaugos Ministerijos duomenis Lietuvoje yra maždaug 27 000 asmenų, kurie gali teikti slaugą. Norint įgyti aukštesnę slaugos kvalifikaciją yra taikomi specialūs kvalifikacijos kėlimo kursai. Slauga yra ne tik perspektyvi profesija, bet tuo pačiu didelė pagalba žmonėms, kuriems sunku savimi pasirūpinti.

Slauga užsienyje

Kaip ir Lietuvoje, taip ir užsienyje slauga yra viena iš augančių profesijų. Slaugos poreikis auga ne tik Lietuvoje, todėl dažnai galima susidurti su slaugos darbo pasiūlymais ir užsienio šalyse. Slauga užsienyje nesiskiria savo darbo pobūdžiu nuo slaugos Lietuvoje. Tikslas yra tas pats – pasirūpinti žmonėmis, kurie negali pasirūpinti savimi. Jeigu slauga yra pagalbinio tipo ir nebus suteikiamos medicininės procedūros, tuomet nereikia turėti specialaus išsilavinimo. Jeigu slauga yra teikiama kartu su medicininėmis paslaugomis, specialus išsilavinimas yra būtinas. 

Slaugos tikslai

Kad ir kur bebūtų teikiama slauga, jos tikslai yra tokie patys. Slauga stengiasi užtikrinti komfortišką kasdienį gyvenimą žmonėms, kuriems yra sunku savimi pasirūpinti, suteikti nesunkias medicinines paslaugas, kai jos yra būtinos, padėti nesijausti vienišiems ir socialiai izoliuotiems. Slauga teikia ir fizinę, ir psichologinę pagalbą, todėl jos svarba visuomenei yra labai didelė. Slauga siekia užtikrinti visokeriopą pagalbą sergantiems žmonėms, padėti jiems susidūrus su problemomis kasdienėje rutinoje, atlikti medicinines paslaugas, kurios leis jiems atlikti daugiau veiksmų savarankiškai ar sumažins esančius skausmus bei psichologinė pagalba, palaikymas ir tiesiog nuoširdus bendravimas. Slaugytojas yra žmogus daugiausiai praleidžiantis laiko su pacientu, todėl slauga turi būti nuoširdi, kad pacientas jaustųsi saugiai ir ramiai slaugytojo priežiūroje. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *