Kam reikalinga medicininė knygelė?

PrekybaVerslo naujienos

Asmens medicininė knygelė (F Nr. 048/a) – kiekvienam darbo rinkos dalyviui pažįstamas dokumentas. Nesvarbu, kokioje srityje dirbate ir kokias pareigas užimate, sveikatos patikra yra privaloma visiems darbuotojams. Su šia užduotimi susiduria ir jau dirbantys, ir darbo ieškantys asmenys.

Kokiai informacijai skirta medicininė knygelė?

Sveikatos patikrinimo metu gydytojas nustato darbuotojo profesinį tinkamumą ir pateikia konkrečias išvadas, kurių įrodymu darbdaviui ar valstybinių institucijų pareigūnams tampa asmens medicininė knygelė (F Nr. 048/a). Šiame dokumente yra įrašoma viena iš trijų galimų sveikatos patikros išvadų: dirbti gali, dirbti gali, bet ribotai (tuomet pateikiamas ir ribotumo paaiškinimas) arba dirbti negali.

Darbdavys privalo atsižvelgti į gydytojų išvadas prieš įdarbindamas naują asmenį ar leisdamas esamam darbuotojui tęsti darbą tokiomis pačiomis sąlygomis. Tuo tarpu, darbuotojas privalo periodiškai tikrintis sveikatą pagal darbovietės nustatytą tvarką, tačiau jei asmuo nesutinka su patikros rezultatais, jie gali pakartotinai pasitikrinti sveikatą arba apskųsti išvadas jų sveikatos priežiūros įstaigą atstovaujančiai valstybinei institucijai.

Kas organizuoja sveikatos patikrinimus?

Privalomųjų sveikatos patikrinimų organizavimas yra darbdavio pareiga: jie yra įstatymiškai įpareigoti sudaryti tinkamas sąlygas darbuotojams pasitikrinti sveikatos būklę darbo metu ir apmokėti darbo laiką, per kurį vyksta sveikatos tikrinimas. Jei asmens darbo laikas nesutampa su sveikatos priežiūros įstaigų darbo metu, darbdavys privalo sudaryti sąlygas sveikatos patikrinimui ne darbo metu. Medicininių knygelių galima įsigyti kanceliarinių prekių parduotuvėse, tačiau prieš išduodamas jas, darbdavys turi užpildyti reikalingus skyrius. Turi būti įrašomi darbuotojo duomenys, nurodomas darbo stažas, darbovietės rizikos veiksniai, taip pat knygelėje turi būti pateikta asmens nuotrauka ir darbdavio parašas.

Kiekvienoje darbovietėje galima atrasti sveikatai rizikingų veiksnių, tad reguliari sveikatos patikra padeda išvengti žalos. Taigi, asmens medicininė knygelė yra raštiškas, kompetentingo sveikatos priežiūros specialisto suteikiamas patvirtinimas, jog asmuo gali dirbti tam tikrą darbą tam tikromis sąlygomis, nekeldamas grėsmės nei sau, nei aplinkiniams. Jeigu atėjo laikas jūsų sveikatos patikrai, medicininę knygelę galite įsigyti Eurobiuras.lt elektroninėje parduotuvėje, čia taip pat rasite ir kitų biurui reikalingų priemonių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *