Patarimai iš Norvegijos į Lietuvą sugrįžtantiems tautiečiams

PaslaugosTransportas

Norvegija jau ne vienerius metus yra emigrantų pamėgta šalis – ne išimtis yra ir lietuviai. Pagrindine priežastimi, kodėl tautiečiai emigruoja į Norvegiją, iki šiol yra darbas. Šiandien gausiausios imigrantų grupės Norvegijos darbo rinkoje yra lenkai ir lietuviai. Žinoma, į Norvegiją lietuviai pasuka ir vedami šeimos ar dėl mokslų. Tačiau nepaisant to, jog imigracijos skaičiai yra dideli, nemaža dalis tautiečių anksčiau ar vėliau nusprendžia sugrįžti į Lietuvą.

Tačiau reikėtų nepamiršti, kad gyvenimas svečioje šalyje dažnai pakeičia ir patį žmogų, todėl tuomet, kai ateina laikas susikrauti lagaminus ir grįžti namo, neretai susiduriama su nemenkais iššūkiais. Taigi, tam, kad šis pereinamas laikotarpis nebūtų toks sudėtingas, vertėtų laikytis kelių naudingų patarimų.

Būkite realistiški

Gyvenimas užsienyje turi savitų iššūkių, kuriuos reikia įveikti. Įveikdami sunkius išbandymus svetimoje šalyje tikriausiai idealizavote savo gimtąją šalį ir laikėte ją savotišku prieglobsčiu. Todėl galite nustebti atvykę namo ir pamatę, kad gyvenimas nėra toks lengvas, kaip įsivaizdavote! Gali tekti susidurti su įvairiais sunkumais. Nerealu tikėtis, kad grįžus bus viskas tobula. Vietoj to laikykitės realistiškų lūkesčių. Ir nepaisant to, kaip viskas bus pasikeitę, stenkitės išlaikyti teigiamą požiūrį ir atminkite, kad jau įrodėte, jog galite susikurti gyvenimą nuo nulio.

Asmeninio turto pargabenimas į Lietuvą

Jei Norvegijoje gyvenote ne vienerius metus, neišvengiamai esate sukaupę nemažai asmeninio turto ir greičiausiai turite nuosavą transporto priemonę. Grįždami gyventi į Lietuvą neabejotinai norėsite savo turtą pasiimti kartu su savimi. Tačiau labai svarbu nepamiršti apie importo procedūras muitinėje. Fiziniai asmenys, kurie grįžta gyventi į Lietuvą iš trečiųjų šalių (įskaitant ir Norvegiją), savo asmeninį turtą, įskaitant ir lengvąjį automobilį, gali įvežti nemokėdami importo muitų ir PVM, tačiau visa tai turi būti deklaruota muitinei, pateikiant reglamento sąlygų atitikimą įrodančius dokumentus.

Taigi, jei norėsite parsigabenti savo transporto priemonę ir ją registruoti Lietuvoje, bus reikalingas ir jūsų automobilio iš Norvegijos išmuitinimas. Todėl patogiausia dėl importo deklaracijos be mokesčių ir automobilio išmuitinimo kreiptis į muitinės tarpininkus, tokiu būdu nuo savo pečių nusimetant bet kokius papildomus rūpesčius.

Vadovaukitės nauju požiūriu

Užuot bandę atkurti ankstesnį savo gyvenimą, ko dažnai neįmanoma padaryti, vadovaukitės nauju požiūriu. Mąstykite kaip turistas savo šalyje ir netrukus įžvelgsite galimybes, kurių anksčiau nepastebėjote. Tai galioja kiekvienai gyvenimo sričiai – asmeninei ir profesinei. Tikėtina, kad po transformuojančios gyvenimo užsienyje patirties turėsite naują požiūrį. Ir tai nėra blogai. Tikrai nereikia slopinti savo naujos asmenybės, kad vėl grįžtumėte prie ankstesnės rutinos.

Atsispirkite nostalgijai

Ilgesnį laiką gyvenus Norvegijoje kyla rizika, kad nuolat imsite lyginti gyvenimą svetur su gyvenimu Lietuvoje. Tai ne tik apsunkins jus, bet ir erzins kitus žmones. Niekas nenori, kad žmogus, kuris keliauja daugiau už jį, nuolat minėtų įvairius jo kultūros trūkumus. Be to, sunkesnėmis dienomis galite imti galvoti, kodėl apskritai nusprendėte grįžti. Tokiomis akimirkomis pasistenkite prisiminti sunkiausius laikus, kuriuos patyrėte užsienyje – juk tikrai ne viskas buvo tobula! Apskritai nepatartina lyginti savo kasdienių pakilimų ir nuosmukių su gyvenimu emigracijoje.

Tikėkitės kultūrinio šoko

Jei Norvegijoje gyvenote ilgą laiką, gali būti, kad patirsite kultūrinį šoką ten, kur turėtumėte jaustis kaip namuose. Tai gali būti bauginanti ir atstumianti patirtis, tačiau tai normali reakcija po ilgesnio nebuvimo gimtojoje šalyje.

Tai, ko išmokote užsienyje, turėtų praturtinti jūsų gyvenimą Lietuvoje. Skirtingų kultūrų patirtis atveria mūsų protus alternatyviam gyvenimo būdui. Todėl gali būti, kad jūsų komforto zona pasirodys šiek tiek mažiau patogi, nei ją prisimenate. Užuot piktinęsi tuo, kad jūs ar jūsų gimtoji šalis pasikeitė, džiaukitės visu tuo. Pasistenkite iš naujo pažinti savo gimtinę. Juk pokyčiai yra natūrali gyvenimo dalis. Kuo labiau priešinsitės šiam faktui, tuo sunkesnis bus jūsų persikėlimas į Lietuvą.

Sudarykite planą

Kol buvote išvykę, Lietuva neabejotinai pasikeitė. Be to, pasikeitėte ir jūs! Taigi, metas nustatyti savo tolesnių veiksmų planą. Gerai yra tai, kad tikriausiai jau geriau įsivaizduojate, ko norite iš gyvenimo po to, kai užsienio šalyje patyrėte tiek daug naujo. Galbūt dabar jau tikrai žinote, kad norite dirbti tarptautinėje įmonėje. Galbūt jums kilo puiki idėja pradėti verslą, kol buvote išvykę. O gal nusprendėte, kad darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyra yra jūsų prioritetas priimant tolimesnės karjeros sprendimus.

Kad ir kokios bebūtų jūsų perspektyvos, grįžimą turėtumėte laikyti nauja pradžia. Paskatinti entuziazmo, ambicijų ir viso to, ką sužinojote apie save ir pasaulį, galite sudaryti įkvepiantį planą.

Būkite atviresni ir plėskite pažinčių ratą

Sugrįžimas į darbo rinką Lietuvoje gali būti bauginanti užduotis. Tačiau nepamirškite, kad turite išteklių, kuriais galite pasinaudoti. Kreipkitės į savo rato žmones ir praneškite jiems, kad grįžote. Informuokite juos, kad ieškote naujų galimybių. Taip pat būtų naudinga dalyvauti įvairiuose renginiuose ir mokymuose – tai puiki galimybė plėsti savo pažinčių ratą ir kurti savo reputaciją konkrečioje srityje. Niekada negalite žinoti, kas gali turėti informacijos ar ryšių, kurių jums reikia norint rasti svajonių darbo vietą Lietuvoje. Jei kas nors negali jums padėti dabar, nereiškia, kad negalės padėti ateityje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *