Iš ko yra sudarytos jūsų naudojamos žvakės

Prekyba

Žvakių būna įvairių formų, dydžių, spalvų ir kvapų. Jomis šiomis dienomis yra prekiaujama beveik visur – nuo didžiųjų parduotuvių iki ūkininkų turgelių. Tačiau ar žinote, kokie ingredientai yra jūsų naudojamose žvakėse? O ar žinote, kad žvakėms gaminti galima naudoti įvairių rūšių vašką?

Be įprasto vaško – parafino, sojų ir bičių vaško – yra ir keletas kitų vaško rūšių: kokosų vaškas, abrikosų vaškas arba jų derinys. Parafinas yra vienas iš dažniausiai žvakėms gaminti naudojamų vaško rūšių. Parafino kaina yra nedidelė ir jis gerai dera su kvapiaisiais aliejais bei dažikliais. Parafino vaškas gaunamas iš įvairių šaltinių, vienas iš jų – nafta, ta pati, iš kurios gaunamas benzinas. Parafino vaškas paprastai dega greičiau ir dažniausiai išskiria suodžių.

Kita vis labiau populiarėjanti rūšis – iš sojų pupelių gaunamas sojų vaškas (iš sojų pupelių išgaunamas aliejus ir iš jo gaminamas vaškas). Todėl sojų vaškas yra augalinės kilmės ir dega švariau bei lėčiau nei parafinas.

Bičių vaškas gaunamas iš medunešių ir kitų bičių korių. Jis paprastai yra šiek tiek brangesnis už sojų vašką ir būna geltonos arba baltos spalvos. Bičių vaškas gali būti tiek aromatinis (geltonasis variantas), tiek ir nearomatinis (baltasis variantas).

Kai jau sužinojote apie skirtingas vaško rūšis, atėjo metas pakalbėti ir apie dar vieną nuo kiekvienos žvakės neatsiejamą ingredientą, kuris yra dagtis. Kad žvakė tinkamai degtų, dagtis turi sugerti ištirpusį vašką tokiu greičiu, kad liepsna nesustotų liepsnoti. Jei dagtis per didelė, žvakė greitai ištirps, o jei per maža, prasidės tuneliavimas, kuomet degs tik žvakės centras. Dagtys būna įvairių rūšių – medinės, medvilninės ir cinko. Medinės dagtys ir dagtys su cinko vielutėmis šerdyje paprastai pačios laikosi vertikaliai, todėl žvakių gamyba tampa lengvesnė. Medvilninėms dagtims išlaikyti vertikalioje padėtyje reikalingi dagčių laikikliai.

Galiausiai ateina metas aptarti ir aliejus. Žvakėms gaminti galima naudoti kvapiuosius arba eterinius aliejus. Eteriniai aliejai yra gryni augalų ekstraktai, todėl su jais dirbti brangiau, o kvapieji aliejai – tai sintetiniu būdu pagaminti kvapai, kurie yra pigesni. Kvapiųjų aliejų paprastai randama daugelyje kvapiųjų produktų, o nuo to, kiek aliejaus dedama į vašką, priklauso, kokio kvapo gali būti žvakė.

Didesni kvapiųjų aliejų kiekiai paprastai parduodami miltelių pavidalu, kuriuos tiekėjai atkuria, naudodami „tirpiklius“, kad jie taptų skysti. Dažnai šio proceso metu naudojami ftalatai. Apie ftalatus iki šiol galima išgirsti įvairių kalbų, tačiau dažnai kalbama, jog jie gali padaryti neigiamą poveikį sveikatai, pirmiausia kvėpavimui.

Taigi, vaškas, dagtis ir aliejus – tai pagrindinės sudedamosios žvakės dalys. Tuo tarpu žvakės šiomis dienomis prisideda prie nuostabaus namų interjero kūrimo, suteikiant galimybę kiekvienam iš mūsų gražiai papuošti savo kasdienes gyvenamąsias erdves, atsipalaiduoti po ilgos dienos arba švęsti svarbius gyvenimo įvykius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *