Vardai šunims: dalykai, kuriuos turite žinoti

Namai ir aplinka

Naujas šeimos narys keturkojis – ne tik iššūkiai ir pareigos, bet ir ypatingas pasiruošimas jo pasirodymui namuose. Reikia sukurti tinkamą erdvę jam jaukiai įsikurti – pasirūpinti pagrindiniais ir šunims reikalingais daiktais, tokiais kaip guolis, maisto ir vandens indeliai, šukos, pavadėlis, keletas žaislų pradžiai. Bet svarbiausia… sugalvoti originalų ir tinkamą vardą. Ir tai bene sunkiausia užduotis, su kuria susiduria naujieji šunų šeimininkai.

Atsiminkite kone svarbiausią dalyką – vardas šuniui išlieka visam gyvenimui. Kai kuriems žmonėms ši užduotis negresia, jei jie nusprendžia įsigyti šunį iš veislyno. Kiekvienas šuo, turintis kilmės dokumentus, turi ir savo vardą, tad duoti kitą nėra prasmės. Dažnai grynaveisliams šunims suteikiamas vardas, kurį jie gavo iš veisėjo. Tačiau būna ir taip, kad tokio šuns pavadinimas yra ilgas, sudėtingas ir sunkiai įsimenamas. Tai tikrai gerai skamba kino filmuose, tačiau realiame gyvenime yra labai nepatogu. Tokiu atveju dažnas šeimininkas ieško naujo arba trumpina esamą vardą, jei, žinoma, įmanoma sutrumpinti. Reikėtų žinoti, kad ir iš prieglaudų pasiimti šunys taip pat dažnai turi savo vardus, bet gyvūnai retai į juos atsiliepia, todėl iškeliavę į naujus namus dažniausiai gauna kitą vardą. Tokį, kurį jam parenka naujasis globėjas.

Rinkdamiesi šuns vardą turime atsiminti, kad jis lydės šunį visą jo gyvenimą, o kartu, žinoma, ir mus. Turėkite omenyje, kad šį vardą tarsime kelioliką ar net keliasdešimt kartų per dieną. Todėl turime pasistengti, kad vardas būtų skambus ir trumpas. Tada šuo į jį reaguos kur kas greičiau. Svarbu, kad vardas neprimintų komandų, kurių mokome šunį, nes tai juos paprasčiausiai supainios. Taip pat turėtumėte suprasti, kad jūsų pasirinktas vardas neturėtų būti vulgarus ar įžeidžiantis kitus asmenis.

Šunų vardai, kaip ir visa kita pasaulyje, turi tam tikrą tendenciją. Tikrai dažnai galite sutikti tokius vardus kaip Reksas, Laika, Toris ir panašiai, todėl dažnai pasikartojančių vardų geriau vengti. Juo labiau jei norite išlikti originalūs. Šunų šeimininkus dažnai įkvepia pasakų ar filmų personažai, todėl tai irgi nėra itin originalus pasirinkimas. Štai kodėl dažnai sutinkame šunis tokiais vardais kaip Mailo.

Kaip turėtų (ne)atrodyti šuns vardas?

Vardai šunims turėtų būti skambūs, lengvai tariami ir įsimintini. Geriausia, jei jūsų sugalvotas vardas bus iš dviejų skiemenų – taip bus lengviau ir jums, ir šuniui, ir aplinkiniams įsiminti. Jei norite būti originalūs, nereikėtų ieškoti pavyzdžių iš aplinkos ar kino filmų. Geriausia galvoti patiems, tačiau įvairūs tinklaraščiai ir kiti straipsniai šunų vardų tema taip pat gali pasitarnauti jūsų tikslui. Paprastai juose galima rasti nuo keliasdešimt iki kelių šimtų vardų, tinkančių šunims. 

Kitas svarbus dalykas, nevadinkite šunų žmonėms įprastais vardais. Berta, Saulė, Lukas ar Matas tikrai nebus verti dėmesio šuns vardai. Tiesą pasakius, žmonės, išgirdę savo vardą kviečiant šunį, gali jaustis įžeisti ar net įskaudinti. Kita vertus ir šuo bus suglumęs, jei savo vardą išgirs pokalbyje, kuriame minimas jo vardas.

Ką daryti, kad šuo įsimintų savo vardą?

Norint kad šuo įsimintų savo vardą, derėtų eiti tuo pačiu keliu kaip ir mokant kitų komandų. Treniruotes turėtų lydėti skanus maistas, kuris bus tarsi apdovanojimas ir motyvacija jam. Kokybišką maistą šunims galite įsigyti čia: https://www.alphazoo.lt/brit-care/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *