Didelė klaida sporte – ryški persvara varžybose

Laisvalaikis

Sportas yra labai nenuspėjamas dalykas. Niekada nežinai, kaip baigsis varžybos, kuriose viena komanda yra akivaizdžiai stipresnė. Taip galime stebėti įspūdingiausias varžybų pabaigas ir gėrėtis. Tiesa, pasididžiavimą savo komanda gali keisti ir didžiulė neviltis… Pakalbėkime apie tam tikras psichologines dilemas sporte.

Didelis skirtumas = atsipalaidavimas

Krepšinyje pasitaiko rungtynių, kai jau po antrojo kėlinio tampa aišku, jog viena komanda yra kur kas pranašesnė už kitą. Kai viena komanda laimi prieš kitą 20 ir daugiau taškų, nemažai žiūrovų salėje pradeda sukinėtis kėdėse ir ruoštis namo. Vieniems neįdomu, kiti nebemato tikslo žiūrėti, kaip žeminama jų palaikoma komanda.

Panašiai nutinka ir sportininkams. Laimintieji atsipalaiduoja, o pralaimintieji tiesiog nori greičiau užbaigti šią kankynę. Dar yra ir tie, kurie ėjo lažybų ir jau galvoja apie Early payout – pinigų išmokėjimą prieš oficialią varžybų pabaigą.

Tai kartais pasiteisina, tačiau sporte įmanomi patys įvairiausi stebuklai.

Didvyriai, keičiantys varžybų eigą

Kai rungtynės pralaimimos 20 ir daugiau taškų, pralaimėtojų komandoje kartais atsiranda didvyris, kuris imasi iniciatyvos ir gali pakeisti rungtynių baigtį. Tokie didvyriai aukojasi dėl savo komandos ir taip uždega komandos draugus, o žiūrovams suteikia nors ir nedidelę viltį laimėti.

Krepšinyje 20 taškų rezultatas gali ištirpti per keletą minučių. 3 pataikyti tritaškiai smarkiai apmažina skirtumą ir suteikia vilties, kad dar ne viskas prarasta.

Kita komanda taip pat susiduria su savotiška problema. Jie atsipalaidavę, žaidžia dėl žiūrovų, nes ir taip jau viskas aišku, kai staiga atsiranda išsišokėlis, kuris netikėtai sutrukdo jų taktiką. Treneris reikalauja susikaupti, žiūrovai šėlsta, jogų nebelikę labai daug. Taip kartais pralaimimos net ir „garantuotos“ varžybos. Lietuvos rinktinė į tokias situacijas yra pakliuvusi ne kartą.

Prisiminkime neseniai vykusį Pasaulio čempionatą, kai L:ietuva žaidė su JAV komanda. Vienu metu lietuviai prieš NBA krepšininkus pirmavo net 21 taško skirtumu, tada šiek tiek atsipalaidavo ir amerikiečiai davė jiems priminimą, kodėl jie geriausi pasaulyje. Teko gerokai paplušėti, kol pergalę įtvirtinome. Statymų prognozės buvo ne mūsų naudai, todėl Lietuva nebuvo laikoma šio susitikimo favorite. Tai, ką pavyko padaryti mūsų komandai, buvo tiesiog neįtikėtina, tačiau labai rizikinga. Tik po varžybų galima buvo įvertinti žaidimą ir konstatuoti – mums tiesiog pasisekė. Amerikiečiai buvo išmušti iš vėžių greitų atakų, tritaškių ir visiškos NBA žvaigždžių nepagarbos (Los Angeles Lakers Austin Reaves prieš Vaidą Kariniauską iš Mažeikių M Basket). Karšta diena buvo priminusi visam pasauliui, kad kamuolys yra apvalus, o geriausi pasaulio krepšininkai yra tik žmonės, o ne dievai…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *