Organinis stiklas ir jo panaudojimo galimybės

Namai ir aplinkaPrekyba

Organinis stiklas, kitaip dar vadinamas akrilu, turi labai daug panaudojimo sričių. Chemikui ir išradėjui Otto Rohm dar 1901 metais gimė šios medžiagos pagaminimo idėja, bet tik 1933 metais kompanija „Rohm and Haas“ pirmą kartą pristatė organinį stiklą, priskiriant jam „Plexiglas“ prekės ženklo pavadinimą.

Organinis stiklas šiandien laikomas puikia alternatyva tradiciniam stiklui, nes medžiaga yra lengva, nedūžtanti ir gali būti naudojama patiems įvairiausiems tikslams. Jei prisimintume ne taip seniai praūžusį koronaviruso protrūkį, tai net ir tada organinis stiklas idealiai pasitarnavo, kaip apsauginė priemonė. Parduotuvės, restoranai ir kitos įmonės naudojo pertvaras, pagamintas iš šios medžiagos, taip apsaugant darbuotojus ir klientus nuo galimo ligos plitimo.

Organinio stiklo savybės:

·         Polimetilmetakrilatas (PMMA) – skaidrus naftos pagrindu pagamintas termoplastas, gaminamas ir parduodamas lakštais, vamzdžiais arba strypais.

·         Tvirta, kieta ir lengva medžiaga – atsparumas smūgiams didesnis nei įprasto stiklo.

·         Pasižymi stabilumu, todėl gerai tinka naudoti lauke. Pavyzdžiui, polistirenas arba polietilenas turi mažesnį stabilumą aplinkoje.

·         Medžiaga turi ilgą tarnavimo laiką ir gerai praleidžia šviesą.

·         Tai labai naudingas išradimas, nes medžiagą nesunku apdoroti.

·         Gaminant organinį stiklą, galima optimizuoti jo savybes, pridedant papildomų medžiagų, pavyzdžiui, butilo akrilatas su PMMA suteikia dar geresnį atsparumą smūgiams. Taip pat medžiagą galima ir dažyti ir taip pritaikyti prie skirtingo interjero ar eksterjero.

Organinio stiklo panaudojimo galimybės

Po to kai XX amžiuje buvo išrastas organinis stiklas, medžiaga greitai buvo pradėta taikyti įvairioms sritims. Iš organinio stiklo gamindavo įvairius prietaisų dangčius, laikrodžių stiklus ir net stalo įrankius. Antrojo pasaulinio karo metu šios medžiagos pramonė išaugo dar smarkiau, nes organinį stiklą naudodavo orlaivių kabinose. Vėliau medžiaga labiau pasitarnaudavo architektūriniais tikslais (kaip ir šiais laikais).

Iš organinio stiklo gaminamos lauko reklamos, stogų dangos, kuriama fasado apdaila. Taip pat iš jo gaminami ir akvariumai, apšvietimo sprendimai, indai, kiti namų apyvokos daiktai, akiniai, odontologiniai gaminiai ir kt. Medžiagos lakštus galima panaudoti vonioje, virtuvėje ar laiptų gamyboje. Kokybiškų gaminių galima įsigyti https://e-heliopolis.lt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *