Tyrimas: žodis „bankas“ greituosius kreditus teikiančių bendrovių pavadinimuose klaidina vartotojus

IT naujienos

Žodis „bankas“ kreditavimo paslaugų įmonės pavadinime gali daryti įtaką potencialaus kredito vartotojo nuomonei apie tai, ar atitinkama įmonė yra, ar nėra bankas, rodo Lietuvos vartojimo kredito asociacijos (LVKA) užsakymu vasario mėnesį atliktas visuomenės nuomonės tyrimas.

Tyrimas parodė, kad šalies gyventojai kreditavimo įmones, kurių pavadinimuose yra žodis „bankas“, dažniau palaiko bankais. Apklausti žmonės greitųjų kreditų bendroves „Dolce bankas“ ir „Mini Bank“ žymiai dažniau manė esant bankais negu kitas finansų įstaigas (atitinkamai 46,5 proc. ir 31,8 proc.). Kitos finansų įstaigos, savo pavadinimuose neturinčios šio žodžio, bankais buvo pavadintos žymiai rečiau: „Finastą“ banku pavadino 23,9 proc., „MomentCredit“ – 19,1 proc., „SMScredit“ – 15,7 proc., „General Financing“ – 14,1 proc. visų apklaustųjų. Tokia pati tendencija išryškėjo ir vertinant bendrovių logotipus: „Dolce banką“ banku pavadino 39 proc., „Mini Bank“ – 30,6 proc., „Finasta“ – 20,3 proc., „General Financing“ – 13,7 proc., „MomentCredit“ – 13,7 proc., „SMScredit“ – 12,3 proc. apklaustųjų.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad šalies gyventojai, rinkdamiesi kreditus teikiančią įmonę, didelį dėmesį kreipia į tai, ar ji yra, ar nėra bankas. Net 66,8 proc. gyventojų yra svarbu, kad skolinanti įstaiga būtų bankas, ir tik 18,7 proc. iš jų šis faktas nėra svarbus.

Šalies gyventojams bankai žymiai labiau nei nebankinės kreditavimo įmonės asocijuojasi su patikimumu (83,5 proc.), galimybe paskolinti dideles sumas (82,3 proc.), skaidriomis paslaugomis (79,3 proc.), mažomis palūkanų normomis (66,4 proc.), mažais administravimo ir papildomais mokesčiais (40,4 proc.).

Pasak LVKA direktoriaus Pranciškaus Gerulio, visuomenės nuomonės tyrimas tik patvirtino LVKA jau ankščiau viešai išreikštą nuomonę, kad žodis „bankas“ nebankinio kreditavimo paslaugų pavadinime ar reklamoje klaidina vartotojus ir gali klaidingai paveikti jų elgseną. „Įmonė su šiuo žodžiu pavadinime gali būti palaikyta banku, o banku palaikyta įmonė gali būti vertinama palankiau ir siejama su tam tikrais svarbiais privalumais,“ – tyrimo rezultatus apibendrina LVKA direktorius.
Tyrimą rinkos tyrimų bendrovė „Synopticom Ad Research“ atliko šių metų vasario 16-22 dienomis, internetu buvo apklausti 503 respondentai.

LVKA siekia, kad būtų sugriežtinta reikalavimo, draudžiančio vartoti žodį „bankas“ juridinių asmenų, neveikiančių pagal Bankų įstatymą, pavadinimuose bei reklamoje, kontrolė. Asociacijos siekius palaiko ir Lietuvos bankas. 2009 metų pabaigoje Lietuvos reklamos biuras ir Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) išnagrinėjo LVKA kreipimąsi dėl neteisėto žodžio „bankas“ vartojimo greituosius kreditus teikiančių bendrovių „Mini bank“, „Dolcebankas“ ir „Paskola šiandien“ ir jų prekių ženklų pavadinimuose bei reklamoje.

Lietuvos reklamos biuro arbitražo komisija 2009 metų gruodžio mėnesį patvirtino, kad Lietuvoje veikiančios greitųjų kreditų bendrovės, savo pavadinimuose naudodamos žodį „bankas“, pažeidžia reklamos etikos kodekso nuostatą, kad reklama neturi sukelti painiavos dėl reklamuotojo tapatybės.

VVTAT Vartotojų teisių apsaugos tarnyba, įvertinusi LVKA išdėstytas aplinkybes bei manydama, kad analizuojami minėtų įmonių veiksmai gali turėti klaidinančios reklamos požymių, perdavė šį klausimą nagrinėti Konkurencijos tarybai, kuri yra atsakinga už Nesąžiningos veiklos vartotojams draudimo įstatymo įgyvendinimą, kai nesąžininga komercinė veikla pasireiškia per reklamą. Konkurencijos taryba informavo minėtas įmones, kad jų reklama, kurioje naudojamas žodis „bankas“, gali turėti klaidinančios reklamos požymių, todėl siekiant išvengti Reklamos įstatymo pažeidimo, jos turėtų tokią reklamą pakeisti arba nutraukti. Šiuo metu vyksta tolesnis tyrimas bei yra renkami papildomi duomenys apie minėtų greitųjų kreditų bendrovių veiklą.

Apie Lietuvos vartojimo kredito asociaciją (LVKA)

Lietuvos vartojimo kredito asociacija (LVKA) siekia įtvirtinti profesionalaus vartojimo kreditų paslaugų teikimo standartus, įgyvendinti atsakingo skolinimo politiką, tobulinti vartojimo kreditų veiklos teisinę aplinką.

LVKA nariai užima apie 80 proc. visos nebankinių vartojimo kreditų rinkos. 2009 m. III ketv. bendras narių vartojimo kreditų portfelis siekė daugiau nei 206,4 mln. Lt, naujai suteiktų kreditų suma sudarė per 35,5 mln. Lt, o bendras klientų skaičius išaugo iki 150 tūkst.
LVKA steigėjai yra UAB „General Financing“ („Kreditas 123“), UAB „Moment Credit“, UAB „MCB Finance“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *