Kauno gamybos bendrovės: turime daug ir skirtingų IT sprendimų, bet naudos – mažai

IT naujienosVerslo naujienos

Kaune vykusiame renginyje „Lyderiai lyderiams“ susitikusios didžiausios regiono gamybos bendrovės dar kartą įrodė kauniečių verslumą. Į renginį susirinkę 40 įmonių vadovai kartu su IT specialistais ieškojo atsakymų, kaip spręsti duomenų analizės ir veiklos planavimo problemas. Dalis jų prisipažino naudojančios kantrybės reikalaujančias ir daug laiko atimančias mėgėjiškas skaičiuokles, kitos teigė IT įrankių turinčios daug, bet naudos iš jų mažai.

Pasak renginyje dalyvavusio Virginijaus Kaupo, filtravimo technika prekiaujančios ir elektros energijos taupymo sprendimus siūlančios UAB „Kvarcas“ vadovo, įmonės kaupiamus duomenis galima analizuoti įvairiais būdais, tačiau pasitelkus vienas priemones tai galima atlikti greitai, profesionaliai ir gauti vertingų įžvalgų, kitas – procesas trunka ilgai ir su abejotina nauda: „Verslas turi į save žiūrėti kritiškai. Tai padaryti padeda sukauptų duomenų analizė.“

Kaune vykusiame renginyje susirinkę bendrovių vadovai ir gamybos procesus valdantys specialistai diskutavo apie duomenų analizės įrankius ir gamybos valdymo sprendimus. Įmonių vadovai sakė nuolat ieškantys galimybių, kaip visą sukauptą informaciją bei žinias panaudoti sprendžiant ne tik kasdienius, bet ir įmonės veiklos raidai svarbius klausimus. Dalyviai sutiko, kad vienas svarbiausių klausimų – kaip integruoti visus įmonės kaupiamus duomenis į vieną sistemą, kuri greitai, suprantamai ir aiškiai pateiktų duomenų analizės rezultatus. Specialistų teigimu, šias problemas sprendžia lanksčios ir Lietuvos verslui pritaikytos sistemos, kurios nereikalauja pakeisti verslo valdymo, klientų aptarnavimo ir kitų naudojamų sistemų, o jas praplečia ir papildo. Renginyje IT sistemų kūrėja UAB „Prototechnika“ pristatė duomenų analizės įrankį „Skaita Intelligence“, kuris ne tik kaupia ir nuolat atnaujina duomenis iš skirtingų duomenų bazių, kitų informacijos šaltinių, bet ir leidžia juos apdoroti pagal unikalius kiekvienos įmonės poreikius. Tokios priemonės kaip išplėstinis kubas, grafikai, integruotos matematinės funkcijos leidžia atlikti įvairius modeliavimo veiksmus ir gauti sprendimams svarbią informaciją reikiamu laiku ir tinkama forma. Įmonių vadovai gali ne tik analizuoti duomenis jiems svarbiais pjūviais, bet ir atlikti konsoliduotų duomenų analizę, stebėti planų vykdymą, biudžeto naudojimą, pardavimų dinamiką, pelną.

„Prototechnikos“ specialistų teigimu, renginio metu bendrovėms buvo svarbu išsiaiškinti, ar sistema yra lanksti ir geba apdoroti daug duomenų, ar ją paprasta prižiūrėti ir valdyti, kaip jungiasi su kitomis duomenų bazėmis, kokią informaciją gali apdoroti, kokios šio įrankio tobulinimo perspektyvos.

Laiko švaistymas

Efektyvaus gamybos valdymo siekiančios įmonės nuogąstavo, kad užsakymų yra, gamyba vyksta visu tempu, tačiau jos negalinčios tinkamai valdyti procesų, planuoti gamybos linijų užimtumo, pardavimo, o daugelį veiksmų atlieka naudodamiesi primityviomis skaičiuoklėmis, nes trūksta poreikius ir galimybes atitinkančių, įperkamų planavimo ir valdymo įrankių.

Pamušalinių audinių gamybos ir eksporto bendrovės „Liningas“ generalinė direktorė Margarita Grigaliūnienė teigia, kad didėjant gamybos tempams labai svarbu laiku priimti reikiamus sprendimus, o tai galima padaryti tik analizuojant operatyviai pateikiamą informaciją.

„Esame naudojęsi ne viena gamybos valdymo sistema, tačiau vienas svarbiausių uždavinių – sujungti gamybos valdymą su kitais įmonės procesais. Tai galima padaryti su įprastinėmis skaičiuoklėmis, bet tuomet sugaištama labai daug laiko, padidėja klaidų tikimybė. Kompiuterizavę ir automatizavę šiuos procesus pasiektume geresnių rezultatų“, – Kauno gamybos įmonių susitikime sakė UAB „Liningas“ vadovė.

Renginyje išsiaiškinta, kad užsakymų priėmimo, gamybos planavimo, sandėliavimo ir žaliavų užsakymo procesuose dalyvaujančios IT sistemos iš esmės keičia gamybos procesus: lieka mažiau rankomis atliekamo darbo, procesai stebimi ir gamyba kontroliuojama realiu laiku, iki minimumo sumažinama klaidų tikimybė. IT specialistai renginio dalyviams atskleidė, kaip pasitelkiant modernius įrankius sumažinti gamybos savikainos skačiavimo sąnaudas, kokie mechanizmai padeda atsekti konkrečias gamyboje naudotas žaliavas, kaip automatiškai fiksuoti operacijų trukmę, planuoti gamybos terminus, kaip integruojamos gamybos ir verslo valdymo sistemos.

Gamybos valdymo patirtimi ir problemomis dalinosi įvairios srities atstovai: maisto pramonės (pvz., IĮ Jūratės Gulbinienės įmonė, UAB „Vesiga“), gamybos (pvz., UAB „Baltvėjas“, „Karbonas“), baldų pramonės (pvz., UAB „Raguvos baldai“). Renginio organizatorius – UAB „Prototechnika“.
NUOTRAUKOSE: renginio „Lyderiai lyderiams“ akimirkos

Apie UAB „Prototechnika“

UAB „Prototechnika“ jau 21 metus kuria informacinių technologijų sprendimus ir įrankius verslui, aktyviai vykdo mokslinę ir tiriamąją veiklą, bendrovė turi daugiau kaip 900 verslo klientų Lietuvoje ir užsienyje. Bendrovės diegiamų „Skaitos“ programų šeimą sudaro buhalterinės apskaitos sprendimas smulkioms įmonėms „Lengva Skaita“, verslo valdymo ir optimizavimo sprendimas „EuroSkaita“, darbo užmokesčio programa „PersonaloSkaita“, darbo su klientais sprendimas „CRM Skaita“, e. parduotuvių sprendimas „WWW Skaita“, automatizuoti gamybos valdymo sprendimai ir sandėlio valdymo sprendimai, viešojo sektoriaus įstaigoms sukurta apskaitos programa „Biudžetų Skaita“, didelės įmonės individualius procesus valdanti programa „Skaita Solution“ ir duomenų analizės sprendimas „Skaita Intelligence“, debesų kompiuterijos principais veikianti programa „NetSkaita“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *