Vartojimo kreditų rinka persiskirsto

Verslo naujienos

kreditaiIšanalizavusi vartojimo kreditus teikiančių įmonių šių metų III ketvirčio pabaigoje turėtus vartojimo kreditų portfelius, Lietuvos vartojimo kredito asociacija teigia, kad ši rinka persiskirsto, keičiasi jos lyderiai.
„Nors dėl mažėjančio vartojimo kreditų prekių pirkimui išsimokėtinai paslaugų poreikio tokios bankams priklausančios lizingo bendrovės kaip „SNORO lizingas“ ir „Ūkio banko lizingas“ ėmė teikti ir vartojimo kreditus grynais pinigais, lyderio pozicijas šioje rinkoje pavyko užimti ir jas išlaikyti vienam iš asociacijos narių – finansų įstaigai „General Financing“. Jos vienintelės vartojimų kredito portfelis, lyginant II ir III šių metų ketvirčius, ir toliau augo“, – sako Lietuvos vartojimo kredito asociacijos direktorius Pranciškus Gerulis.

Prancūzijos banko „Societe Generale“ grupei priklausančios finansų įstaigos „General Financing“ vartojimo kredito portfelis III šių metų ketvirtį padidėjo 3,4 mln. litų ir pasiekė 153,3 mln. litų. Tuo trapu „SNORO lizingo“ ir „Ūkio banko lizingo“ vartojimo kredito portfeliai sumažėjo atitinkamai 15 ir 12 mln. litų ir siekia 95,7 ir 83,8 mln.litų. Pagal valdomą portfelį, kuris minėtų bankų lizingo įmonių portfelius lenkia 38-45 proc., „General Financing“ akivaizdžiai pirmauja vartojimo kreditų rinkoje.

„Viena pagrindinių priežasčių, kodėl „General Financing“ šių metų III ketvirčio veiklos apimtys, lyginant su II ketvirčiu, išaugo, – aktyviai vykdytas paslaugų pardavimų skatinimas. Tačiau klientai renkasi šią bendrovę ir dėl jos patikimumo bei atsakingumo, skaidriai ir lanksčiai teikiamų paslaugų. Dėl plataus klientų aptarnavimo tinklo, jos paslaugomis lengvai gali pasinaudoti ir didžiųjų miestų, ir regionų gyventojai. Taigi apimčių didėjimas tik patvirtina augantį vartotojų pasitikėjimą“, – sako Lietuvos vartojimo kredito asociacijos direktorius.
Jo teigimu, pablogėjus ekonominei situacijai ir sumažėjus gyventojų pajamoms, žmonės rečiau naudojasi vartojimo kreditų paslaugomis, atsargiau vertindami savo galimybes grąžinti pasiskolintus pinigus. Tačiau vartojimo kreditų poreikis išlieka: sunkmečiu atsiskaityti už prekę dalimis lengviau nei sumokėti iškart visą sumą.

Tikimasi, kad paskutinįjį šių metų ketvirtį pirkimo išsimokėtinai paslaugų ir vartojimo kreditų poreikis didės, nes šventiniu laikotarpiu žmonės yra linkę įsigyti daugiau prekių.

LVKA duomenimis, tarp populiariausių išperkamąja nuoma įsigijamų prekių išlieka buitinė technika, vaizdo ir garso aparatūra, baldai ir kompiuterinė technika. Vidutiniškai prekių pirkimui išsimokėtinai imama suma siekia 1063 litus. Imdami vartojimo kreditus grynais pinigais ar pervedant į banko sąskaitą, žmonės vidutiniškai skolinasi apie 1800 litų.

Vartojimo kreditų portfelio struktūra (mln. Lt)*

,,SNORO lizingas“ ,,Ūkio banko lizingas” „General Financing“
2009 m. III ketv. 95.756 83.877 153.3
2009 m. II ketv. 111.446 95.716 149.9
*Šaltinis: Lietuvos bankų asociacijos ir Lietuvos vartojimo kredito asociacijos duomenys

Apie Lietuvos vartojimo kredito asociaciją (LVKA)

Lietuvos vartojimo kredito asociacija (LVKA) siekia įtvirtinti profesionalaus vartojimo kreditų paslaugų teikimo standartus, įgyvendinti atsakingo skolinimo politiką, tobulinti vartojimo kreditų veiklos teisinę aplinką.
LVKA nariai užima apie 80 proc. visos nebankinių vartojimo kreditų rinkos. 2009 m. III ketv. bendras narių vartojimo kreditų portfelis siekė daugiau nei 206,4 mln. Lt, naujai suteiktų kreditų suma sudarė per 35,5 mln. Lt, o bendras klientų skaičius išaugo iki 150 tūkst.
LVKA steigėjai yra UAB „General Financing“ („Kreditas 123“), UAB „Moment Credit“, UAB „MCB Finance“ („Credit24“).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *