Rudens darbai šiltnamyje

Namai ir aplinka

šiltnamis

Ruduo jau įpusėjo ir daugelis daržininkų skuba nudirbti visus darbus, kad ramiai galėtų laukti žiemos speigų. Tokiu metu labiausiai rūpi prikaupti kuo daugiau atsargų žiemai, taip pat paruošti daržus pavasariui. Tačiau per šiuos darbus nederėtų užmiršti pasirūpinti ir šiltnamiu. Pristatome kelis praktiškus patarimus, kokie darbai Jūsų laukia šiltnamyje rudenį.

Pašalinkite augalų liekanas

Nuėmus derlių, reikia išrauti šiltnamyje augusias daržoves ir pašalinti visas augalų liekanas bei šiukšles. Reikia, kad jame visiškai neliktų lapų, stiebų ar pūvančių vaisių, daržovėms rišti ar formuoti buvusių reikalingų medžiagų (virvių, siūlų). Visa tai geriausia sudeginti. Jokiu būdu nekompostuokit, kad neužkrėstumėte dirvos ligomis ir kenkėjais.

Pasirūpinkite švara ir tvarka

Kai augalų liekanos ir šiukšlės pašalintos, jei yra galimybė, šiltnamio sienas ir stogą iš vidaus nuplaukite stipria vandens srove. Plovimui naudokite ūkišką ar žaliąjį muilą, taip pat, galima dezinfekuoti tam skirtomis priemonėmis.

Kenkėjai mėgsta kauptis prie šiltnamio konstrukcijų bei jame esančių kitų objektų: atramų, pririšimų, vazonų, laistytuvų ir pan. Todėl labai svarbu žiemai šiltnamį palikti tvarkingą. Toliau visą darbą kenkėjų naikinime atliks žiemos speigai. Jei šiltnamio nenudengiate, žiemą papildomai į vidų galite kartas nuo karto primesti sniego.

Sveika dirva – gausus derlius

Metai iš metų toje pačioje uždaroje erdvėje augančios daržovės naudoja tas pačias maisto medžiagas. Jas puola tie patys kenkėjai. Jos serga tomis pačiomis ligomis. Todėl dirva pažeidžiama. Tad rizikuojama šiltnamyje auginamų daržovių kokybe ir derliaus gausa. Dėl šios priežasties kasmet rekomenduojama šiltnamio gruntą gerinti purumą bei dirvos struktūrą gerinančiomis medžiagomis: mėšlo pūdiniu, durpėmis, pjuvenomis, drožlėmis. Ar, net visiškai pakeisti nauju gruntu.

Taigi, vėlyvas ruduo – kaip tik pats metas pasirūpinti šiltnamiu ir paruošti jį kitų metų sėjai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *