Ką reikia apgalvoti prieš imant būsto paskolą?

Namai ir aplinkaVerslo naujienos

Dauguma nuosavo būsto neturinčių žmonių nors kartą yra pagalvoję apie būsto paskolą. Iš tiesų, įsigyti nekilnojamąjį turtą nėra taip lengva, o lanksčios būsto paskolų sąlygos išties vilioja. Tačiau jei šis sprendimas priimamas skubotai, po kurio laiko tai gali virsti tokiais nemaloniais reiškiniais kaip skolu isieskojimas ar netgi turto areštas. Tad net jei atitinkate visas būsto paskolos gavėjo sąlygas, pagalvokite apie sekančius niuansus.

  • Kiti esami ir būsimi įsipareigojimai

Tai pirmoji aplinkybė, apie kurią turite pagalvoti. Jei jums pradėtas vykdyti skolų išieškojimas, pasinaudoti būsto paskola apskritai negalėsite. Tačiau menki arba neoficialūs įsiskolinimai gali netapti kliūtimi paskolos gavimui. Tačiau šiuo atveju turite būti sąžiningi patys prieš save ir pagalvoti, ar būsto paskola bei kiti įsiskolinimai nebus per didelė našta. Taip pat pagalvokite, ar artimiausiu metu nebus būtinybės kreiptis dėl naujų paskolų ar kreditų kitoms reikmėms.

  • Pajamų stabilumas

Būsto paskolos suteikiamos netrumpam laikotarpiui, tad natūralu, kad negalime žinoti kas bus už 10 ar dar daugiau metų. Tačiau nuspėti pajamų stabilumo klausimą galite atsižvelgę į savo profesinę situaciją ir karjeros perspektyvas. Jei darbinėje srityje sėkmingai žengiate į priekį, vargu ar artimiausiu metu jums gresia darbo pajamų sumažėjimas. Tuo tarpu jei nerimaujate dėl savo situacijos darbe, pasvarstykite, ko imtumėtės blogiausiu atveju, t.y. jei netektumėte darbo.

  • Aktyvios pirkimo išsimokėtinai sutartys

Dar neišmokėtas lizingo sutartis galima priskirti kitiems įsipareigojimams. O tai be abejo svarbus rodiklis ketinant imti būsto paskolą. Kartais kelios lizingo įmokos ir būsto paskolos įmokos sudaro nemažą sumą, kurios neįstengiant laiku mokėti gresia skolų išieškojimas.

  • Šeimyniniai santykiai

Būsto paskola dažnai imama vertinant bendras šeimos ar kartu gyvenančių asmenų pajamas. Tačiau jei nesate tikri, ar šeimyniniai santykiai truks visą paskolos mokėjimo laikotarpį, įvertinkite ir vien savo pajamas atskirai. Taip pat atsižvelkite jei planuojate šeimos pagausėjimą.

Neskubėkite priimdami sprendimą dėl  būsto paskolos. Ne veltui sakoma – devynis kartus pamatuok, o dešimtą kirpk.

Skolas padeda išieškoti patyrę teisininkai. Daugiau informacijos apie tai rasite čia: https://teisineskonsultacijos.lt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *