Patarimai apšvietimo projektavimui jūsų namuose

Namai ir aplinka

Puikiai suprojektuotas apšvietimas gali suteikti namams daugiau komforto. Todėl jei atėjo metas pasirinkti naujus šviestuvus ir atnaujinti būsto vidaus apšvietimą, E-Sviestuvai.lt pateikia keletą praktiškų patarimų.

Kada reikėtų pradėti planuoti būsto vidaus apšvietimą?

Apie skirtingų būsto vidaus erdvių apšvietimą reikėtų pradėti galvoti nuo pačių interjero kūrimo pradžių. Pernelyg daug žmonių apie šią taisyklę sužino per vėlai, kuomet galiausiai supranta, jog apšvietimas turėjo būti apgalvotas tuo pačiu metu, kai buvo bandoma pasirinkti baldus ir kitas interjero detales.

Kaip formuoti apšvietimą?

Visų pirma reikia pasirūpinti pagrindiniu (arba baziniu) apšvietimu, pvz., investuojant į kokybiškus lubinius šviestuvus. Naudinga tokiu atveju sumontuoti ir šviesos reguliavimui skirtus jungiklius (dimerius), kurie padėtų pakoreguoti šviesos ryškumą atsižvelgiant į skirtingus poreikius ar paros metą. Tuomet turėtumėte pasirinkti tiksliniam apšvietimui skirtus šviestuvus, kurie būtų pritaikyti specifinėms veikloms, pvz., knygų skaitymui, rankdarbiams ar kt. Tai gali būti stalinis šviestuvas, pastatomas šviestuvas (toršeras) ar kt. Galiausiai savo būsto interjere priderinkite akcentinius šviestuvus, kurie pabrėžtų išskirtines interjero detales, bendrai atmosferai suteikdami daugiau žavesio ir jaukumo.

Kokios yra dažniausios klaidos?

Pastebima, kad iki šiol daugybė žmonių mano, jog „geras apšvietimas“ yra suformuotas tuomet, kai visa erdvė yra tolygiai apšviesta nuo viršaus iki apačios, naudojant lubose įmontuotus kryptinius šviestuvus. Tačiau būtina suprasti, kad šviestuvai, kurie pasižymi skirtingomis funkcijomis, sukuria kur kas įdomesnį, originalesnį ir jaukesnį rezultatą.

Kaip žinoti, kokios rūšies šviestuvus pasirinkti?

Pirmiausia turite sudaryti skirtingų būsto erdvių apšvietimo planą, tokiu būdu lengviau suprasdami, kurias vietas norėsite pabrėžti, o kur prireiks daugiau bendros šviesos. Tokio plano pagalba jums bus lengviau pasirinkti ir atitinkamų rūšių šviestuvus. Jei norite apšviesti didžiąją dalį erdvės, tuomet pagrindiniam apšvietimui galite rinktis pakabinamus šviestuvus. Tuo tarpu, jei norite tiesiogiai pabrėžti tik tam tikras interjero detales, galite pasirinkti įleidžiamus šviestuvus. Ir niekuomet nepamirškite pasidomėti, ar šviestuvo skleidžiamą šviesą jūs galėsite koreguoti.

Į ką atsižvelgti ieškant šviestuvų miegamajam?

Žmonės dažnai nori, kad jų miegamojo apšvietimas būtų labiau rafinuotas ir subtilus, nei labai šviesus ir ryškus. Taigi, turėtumėte išsiaiškinti, ar lemputę galėsite lengvai pakeisti, ar ją galėsite pritemdyti ir ar galėsite keisti šviesos spalvos temperatūrą. Staliniai šviestuvai gali turėti LED modulius, kurie namuose gali atrodyti ypatingai ryškūs. Jų šviesumas ir šviesos spalvos temperatūra ne visuomet gali būti koreguojama. Taip pat atsižvelkite ir į šviestuvų gaubtus – spalvas ir medžiagas, iš kurių jie pagaminti. Tinkamai pasirinkti šviestuvų gaubtai gali labai veiksmingai pasitarnauti pritemdant šviestuvo skleidžiamą šviesą ir paverčiant ją malonesne.

Kas geriausiai tinka papildomam apšvietimui?

Iš tiesų šiuolaikinėje rinkoje galima lengvai atrasti bene bet kuriam būsto interjerui puikiai tinkantį papildomą apšvietimą. Šiuo atveju sieniniai šviestuvai greičiausiai būtų vieni populiariausių, tačiau taip pat nereikėtų pamiršti ir įleidžiamų šviestuvų ar toršerų. Pavyzdžiui, virtuvėje papildomam apšvietimui puikiai pasitarnaus po virtuvės spintelėmis sumontuoti įleidžiami LED profiliai.

Kokios yra šiuolaikinės apšvietimo tendencijos?

Skirtingi šviesos šaltiniai yra derinami atsižvelgiant į jų savybes. Tačiau labai svarbu pabrėžti, kad šiomis dienomis vienu iš populiariausių pasirinkimų tampa LED apšvietimas, kuris padeda sutaupyti daugiau elektros energijos, mažina kaštus ir tausoja aplinką. Dėl šios priežasties rinkoje yra nemažai LED šviestuvų, pritaikytų skirtingiems vartotojų poreikiams. Taip pat nereikia pamiršti ir apie apšvietimo „sluoksniavimą“, tokiu būdu skirtingas būsto erdves paverčiant funkcionalesnėmis ir jaukesnėmis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *