Populiariausi elektromobiliai Lietuvoje

TechnologijosTransportas
white and black car parked
Photo by Burak Kebapci on Pexels.com

Jeigu jūsų kas nors paklaustų, ar norėtumėte turėti elektromobilį, tikriausiai dauguma atsakytumėte taip. Juk jie draugiški aplinkai, o eksploatacinės išlaidos žymiai pigesnės nei kitų transporto priemonių. Žinoma, ne kiekvienas gali leisti mokėti žymiai daugiau už ekologišką transporto priemonę, galbūt dėl to elektromobiliai Lietuvoje sudaro tik mažą procento dalį, palyginus su kitais automobiliais.

2021 metų birželio mėnesį gautais duomenimis Lietuvoje įregistruota 3023 elektromobiliai. Dauguma jų važinėja didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniaus apskrityje 1703, Kauno apskrityje 476, Klaipėdos apskrityje – 232.

Miesto elektromobiliai

Kad elektromobilius renkasi didžiųjų miestų gyventojai nieko nuostabaus, nes čia geresnės sąlygos juos pakrauti, daugiau įkrovimo stotelių. Tai puiki transporto priemonė važinėti į darbą ar kitais reikalais miesto gatvėse. Net ir pakankamai nedaug – virš 100 km vienu įkrovimu nuvažiuojančio elektromobilio laisvai užtenka vienos dienos kelionėms mieste. Be to, jį galima parkuoti net viduryje centro, be jokio mokesčio. Vakare pasikrovus, elektromobilis vėl tarnaus sekančią dieną. Dar viena svari priežastis įsigyti elektra varomą transporto priemonę – tai valstybės suteikiama subsidija nuo 2 iki 5 tūkstančių eurų.

Gatvėse vis dažniau sutinkami galingi elektromobiliai

Lietuvoje populiariausios šios elektrinės transporto priemonės – tai BMW, „Volkswagen“, „Tesla“, „Nissan“, „Hyundai“. Gatvėse važinėja net 597 „Nissan Leaf“ elektromobilių, jų kaina šiek tiek mažesnė, nei kitų elektra varomų automobilių, tai tikriausiai ir lemia jų populiarumą. „Nissa Leaf“ išskirtinai miesto automobilis, kurio nuvažiuojamas atstumas vienu pakrovimu nuo 100 iki 200 km.

Lietuviai, kurie ieško rimtų, solidžių ir ilgai važiuojančių elektromobilių jau gali rasti puikių variantų. Vienas iš jų BMW ix3 visureigis – prašmatnus ir komfortiškas modelis, kurio galingumas 286 AG. BMW ix3 galima komfortiškai važiuoti miesto gatvėmis ir nebijoti užstrigti dideliuose kamščiuose. Jis puikiai tinka ilgoms kelionėms, nes nuvažiuoja 460 km vienu pakrovimu.

Šiuo metu visi BMW gaminami elektromobiliai yra verti dėmesio. Pavyzdžiui, kitas modelis BMW i4 M50 pasižymi ne tik geriausiomis šios markės automobilių savybėmis, bet ir tuo, kad vienu įkrovimu nuvažiuoja virš 500 km.

Sparčiai tobulėjant technologijoms tikimasi, jog elektromobiliai vis labiau išstums paprastas transporto priemones.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *