Kodėl greitieji kreditai kai kuriems sukelia skaudžias pasekmes?

Verslo naujienos

Lietuvoje dar iki pandemijos nemažai žmonių sėdėjo gana didelėse skolose. Ekspertų teigimu, tokia situacija nėra normali ir labiausiai spragų reikėtų ieškoti būtent sistemoje. Daug lietuvių prasiskolina dėl elementarių žinių trūkumo arba tiesiog vengiant atsakomybės. Aišku, kai kuriais atvejais skolos atsiranda ir dėl nenumatytų problemų. Vyriausybė kol kas dar nėra paruošusi jokio plano kaip būtų bandoma išspręsti žmonių nemokumo problemas, bet viešoje erdvėje atsiranda vis daugiau patarimų kaip reikėtų elgtis tiek patiems žmonėms, tiek ir įstatymų leidėjams.

Greitieji kreditai turėtų priminti atsakomybės jausmą, bet to nėra

Finansų ekspertai aiškina, kad lietuviams imti greituosius kreditus priimtina dėl to, kad jie paprasčiausia nieko blogo tame nemato. Jokia paslaptis, kad Lietuvoje paskolos yra reklamuojamos labiausiai. Tokios finansinės paslaugos reklamuojamos už labai didelius pinigus. Bet, mažai informacijos pateikiama apie galima pasekmes, kurios kyla iš nesugebėjimo laiku mokėti įmokų ar grąžinti skolų.

Pasekmės laukia visų, kurie gavę finansavimą, laiku nevykdo įsipareigojimus. Blogiausia tai, kad daug žmonių net nežino kas jų laukia. Kai kurie mano, jog kredito teikėjas paprasčiausiai palauks dieną – dvi ar keletą savaičių. Bet, taip nebūna. Kreditoriai nelauka ir imasi teisinių veiksmų. Apie tai įsiskolinęs asmuo sužino kai jau gauna laišką iš skolų išieškojimo įmonių.

Pasekmės, kurios laukia kiekvieno laiku negrąžinančio skolų:

  1. Didesnės išlaidos dėl ikiteisminio skolos išieškojimo. Kreditorius samdo teisininkus ir įmones, kad skola būtų išieškota nesikreipiant į teismą. Tokiu atveju, išieškotojai prideda ne tik skolos sumą, palūkanas bei delspinigius, bet ir išieškojimo mokestį.
  2. Tesiminės išlaidos padidina skolą ženkliai. Jeigu bus tokia situacija, kad skola išieškoma per teismą, vadinasi jūsų išlaidos išaugs dar labiau. Jūs privalėsite padengti visas teismines ir iki teismines išlaidas bei visus mokesčius. Taip pat reikia priminti, kad prisideda antstolių mokesčiai ir t.t.
  3. Jūs būsite laikomas neatsakingu asmeniu. Tai reiškia, kad išieškant skolą teisminiu būdu, jūs jau atsidursite viešuose skolininkų sąrašuose. Esant tokiame sąraše, galite pamiršti apie paskolas ar pirkimą išsimokėtinai ateityje.
  4. Greitieji kreditai gali vilktis ilgą laiką dėl besikaupiančių delspinigių. Skola bus sunku grąžinti, nes ją priteisus, ji augs tol, kol ją grąžinsite. Bus skaičiuojami delspinigiai, o jų dydis tikrai nėra mažas.

Greitieji kreditai sukelia tokias neigiamas pasekmes kai kuriems asmenims dėl to, kad tokie asmenis nėra tinkamai informuojami dėl galimų pasekmių. Paprasčiausiai, žmonės neretai netgi neskaito sutarčių. Kai kurie tik užmeta akį į palūkanas ir mėnesio įmokas. Tad, siūloma kuo detaliau ir aiškiau pateikti informaciją apie laukiančias pasekmes, o tik po to nurodyti sutarties sąlygas.

Greitąsias paskolas turi imti tik tie, kurie žino ką daro

Kaip jau minėta aukščiau, dabar finansų ekspertai vis dažniau viešumoje kalba apie tai, kad žmonės turi mokytis valdyti finansus. Tai reiškia, kad vis daugiau informacijos apie elgesį su pinigais būtina pateikti kuo anksčiau. Dėl to diskutuojama ir su švietimo sistemos atstovais. Norima, kad mokiniai jau mokykloje žinotų kaip tinkamai elgtis su pinigais, jog vos tik pradėjus savarankišką gyvenimą, neatsirastų didelių sunkumų.

Pabrėžiama, kad nemažai prasiskolinusių yra ir jauno amžiaus žmonių tarpe. Taip nutinka būtent dėl finansinio neišprusimo. Kai jaunas žmogus sulaukia galimybės gauti greitąjį kreditą, dažnai jis jį ima neapgalvotiems pirkiniams ar paslaugoms įsigyti. Paprasčiausiai, paskolos imamos kažkokioms pramogoms arba tokiems pirkiniams, kurių sau leisti asmuo neturėtų. Būtina apie tai diskutuoti kuo anksčiau, nes pabrėžiama, kad informacijos stygius gali sukelti labai skaudžias pasekmes sistemiškai.

Norint išvengti tokių situacijų, kuomet jauni žmonės gyvenimą pradeda nuo skolų, reikia juo šviesti kaip įmanoma anksčiau – dar mokyklose suole.

Nemažai specialistų viliasi, kad pasikeitus vyriausybei bus imamasi priemonių. Kartu su švietimo sistemos reforma, turėtų atsirasti ir naujovės ekonomikos švietimo srityje. Tai būtų ženklus pokytis į priekį, nes vis dėlto – mokyklose dėstomos ekonomikos žinios dabar yra mažai naudingos jauniems žmonėms.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *