Įdomūs tarptautinių mainų (eksporto ir importo) faktai

PrekybaTransportasVerslo naujienos

Per pastaruosius du amžius tarptautinių mainų rinka patyrė ypatingai didelį augimą, visiškai transformuodama pasaulinę ekonomiką. Šiandien apytiksliai viena ketvirtoji visos pasaulinės produkcijos yra eksportuojama. Labai svarbu suprasti šį pasaulį keičiantį procesą, kadangi tarptautiniai manai ne tik prisideda prie šalių ekonomikos augimo, tačiau taip pat turi reikšmingą poveikį prekių judėjimo veiksmingumui.

Dabar greitai, saugiai ir patikimai išsiųsti tarptautinę siuntą gali kiekvienas – tam tereikia pasinaudoti kurjerių paslaugomis. Todėl verta pateikti keletą įdomių faktų apie tarptautinių mainų (prekių eksportas į kitas šalis ir prekių importas) rinką.

  • Žvelgiant į istoriją, iki šiol žmonija matė dvi tarptautinių mainų globalizacijos bangas. Pirmoji banga prasidėjo XIX a. ir pasibaigė prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui. Tuo tarpu antroji banga prasidėjo po Antrojo pasaulinio karo ir vis dar nesibaigė.
  • Vos penkios pasaulio šalys – JAV, Vokietija, Japonija, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė – kontroliuoja beveik pusę tarptautinių mainų rinkos.
  • 30 turtingiausių pasaulio šalių kontroliuoja apytiksliai 80 % visos tarptautinių mainų rinkos. O žvelgiant į visą tai iš arčiau, vos 200 didžiulių tarptautinių kompanijų kontroliuoja didžiąją dalį tarptautinės mainų rinkos!
  • 49 skurdžiausios šalys kontroliuoja vos 2 % visos tarptautinių mainų rinkos.
  • Kai kurių pasaulio šalių eksportas yra paremtas vos vienu produktu. 95 % Nigerijos eksporto generuojamų pajamų atkeliauja iš naftos, o 75 % Botsvanos Respublikos pajamų sudaro deimantų eksportas.
  • Kai kurios šalys, tokios kaip JAV, nori „laisvų ir nemokamų mainų“, o tai reiškia, kad tokiu atveju tarptautiniams mainams nebūtų jokių suvaržymų. Tuo tarpu kitos mažiau galingos šalys nori didesnių tarifų (mokesčių iš užsienio šalių importuojamoms prekėms) ir kvotų (sutartų produkcijos kiekių), tokiu būdu siekdamos apsaugoti savo vietines rinkas.
  • Skurdžios šalys sudaro 40 % visos pasaulio populiacijos, tačiau gauna tik 3 % pajamų iš tarptautinių mainų. Turtingos šalys sudaro 14 % pasaulio populiacijos ir gauna apytiksliai 80 % tarptautinių mainų generuojamų pajamų. Pavyzdžiui, Didžioji Britanija iš tarptautinių mainų gauna daugiau pajamų nei Pietų Azija ir subsacharinė Afrika kartu sudėjus.
  • Marškinėliai, pagaminti darbuotojo Bangladeše, apmokestinami 20 kartų didesniais importo mokesčiais, kai jie pasiekia Ameriką, nei prekės, kurios yra importuojamos iš Didžiosios Britanijos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *