Kova su pelėsiu: naudingi patarimai, kuriuos verta pasitelkti

Namai ir aplinka

Deja, bet tenka pripažinti, jog šiandien didelė dalis gyvenamųjų būstų susiduria su viena ir ta pačia problema, kuri yra pelėsis. Ir nors kai kurie žmonės su šia problema yra linkę susitaikyti ir numoja į ją ranka, vis dėlto būtina suprasti, kad pelėsis ne tik atrodo neestetiškai, tačiau taip pat gali pakenkti ir mūsų sveikatai bei sugadinti įvairius būsto vidaus paviršius.

Tačiau net jei jau buvote išbandę vieną kitą sprendimą, kuris jums nepagelbėjo kovoje su pelėsiu, tai tikrai nereiškia, kad nėra jokių veiksmingų priemonių, padedančių jo išvengti. Todėl skubame su jumis pasidalinti keliais praktiškais patarimais, kurie galiausiai padės įveikti pelėsį.

Drėgmės lygio namuose valdymas

Tam, kad pelėsis augtų ir plėstųsi, yra reikalinga drėgmė, o vieni dažniausių atvejų, kuriais susiformuoja pelėsis, yra tuomet, kai vėsus arba šaltas oras susilieja su šiltu oru. Jei savo būste palaikysite optimalų vidaus patalpų drėgmės lygį, sumažės pelėsio atsiradimo ir jo plitimo rizika. Palaikant 30-60 % drėgmės lygį, tikėtina, kad su pelėsiu susidurti jums nebeteks.

Oro tarpo šiltinimas

Dar vienas patarimas, kurį galite pasitelkti gyvendami nuosavame name ir norėdami efektyviau kovoti su pelėsiu, yra oro tarpo šiltinimas biria mineraline vata. Jau kurį laiką šis sprendimas labai sparčiai populiarėja tiek statant naujus namus, tiek ir juos renovuojant. Oro tarpo šiltinimas padeda reikšmingai pagerinti namo mikroklimatą. Jei oro tarpas nėra apšiltintas, jame kaupiasi drėgmė ir atsiranda pelėsis, kuris bėgant laikui plinta vidinėmis namo sienomis.

Taip pat nereikia pamiršti, kad jei yra oro tarpas, atsiranda puikios sąlygos šalto oro cirkuliacijai, tokiu būdu šaltą orą įsileidžiant į savo namų vidų. Tai reiškia, kad tokiais atvejais ne tik pelija namo sienos, tačiau taip pat namuose tampa gerokai šalčiau, todėl išauga ir šildymo sąskaitos. Tačiau, laimei, oro tapo šiltinimui galima pasitelkti birią mineralinę vatą, tokiu būdu efektyviai sustabdant pelėsio plitimą ir apsaugant nuo šalto oro patekimo į namų vidų. Tokiu būdu išsprendžiama minėta pelėsio problema ir kartu sumažinamos šildymo sąskaitos bei padidinamas būsto viduje vyraujantis komforto lygis.

Tinkamai vėdinkite savo būstą

Kovoje su pelėsiu ne ką mažiau svarbu tinkamai vėdinti savo būstą. Jei drėgmė namuose yra labai didelė, patariama naudoti oro sausintuvą, kuris padeda veiksmingai kovoti su drėgme. Be to, reikėtų pasistengti padidinti vėdinimą būsto patalpose, kuriose yra padidėjęs drėgmės lygis, pvz., vonios kambaryje. Taip pat gali būti naudinga įsirengti ir rekuperacinę sistemą.

Palaikykite namuose švarą

Ar žinojote, kad su pelėsio atsiradimu ir jo plitimu yra susijusi ir namuose vyraujanti tvarka? Net jei iki šiol manėte, kad tai yra du visiškai nesusiję dalykai, labai klydote. Nepaisant to, apie kokių skysčių išsiliejimus bekalbėtume, jų tinkamai neišvalius ir nepalaikant tinkamos švaros namuose, galima susidurti su gerokai didesne pelėsio atsiradimo ir jo plitimo rizika. Todėl jei iki šiol į švarą numodavote ranka, susidūrus su pelėsio problema apie tai jokiu būdu nereikėtų pamiršti.

Pabaigai

Suprantama, kad priemonių, kurias būtų galima pasitelkti siekiant veiksmingai kovoti su pelėsiu savo namuose, yra dar daugybė. Tačiau jei jūs pasitelksite bent dalį iš minėtų sprendimų, jums turėtų būti daug lengviau pasiekti norimą rezultatą ir pagaliau atsikratyti pelėsio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *