Korozija – stogo dangų siaubas

Namai ir aplinka

Lietus, sniegas, UV saulės spinduliai – nepriklausomai nuo sezono, mūsų namų stogai kasdien patiria įvairius išbandymus. Oro sąlygos, taip pat mechaniniai pažeidimai (atsiradę, pvz., valant sniegą nuo stogo), apsauginių dangų susidėvėjimas – visa tai gali neigiamai atsiliepti mūsų pastatų stogo dangai.

Signalai, kad stogas buvo kokiu nors būdu pažeistas, dažniausiai yra rūdžių arba negražių dėmių atsiradimas ant stogo ir pastato fasado. Kokią antikorozinę apsaugą stogams naudoja gamintojai ir kaip šiuo atžvilgiu pasirinkti stogo dangą, kad nesijaudintumėte dėl korozijos ar kitų problemų, tokių kaip įskilimas ar sutrūkinėjimas? Ar galime patys užkirsti kelią stogo rūdžių plitimui?

Kaip apsaugoti stogą nuo korozijos?

Korozijos reiškinys, paprastai tariant, yra medžiagos palaipsninis sunaikinimas dėl nepalankių veiksnių (aplinkos, cheminių medžiagų, vandens ir kt.) įtakos. Ir nors stogo dengimo atveju šie procesai daugumai mūsų turi neigiamos įtakos estetikai, verta suvokti, kad korozija prasideda medžiagos paviršiuje ir progresuoja vis giliau, veda prie jos laipsniško sunaikinimo. Todėl tai ne tik išvaizdos, bet – ypač kai korozija pažengusi – ir dangos patvarumo bei sandarumo reikalas.

Daugelis žmonių klausia savęs, ar būtina apsaugoti stogą nuo rūdžių ir jei taip, kaip tai padaryti. Atsakymas priklauso nuo kelių veiksnių – visų pirma nuo to, kokia stogo danga jūsų stogas yra uždengtas, kokio senumo ši danga ir kokia jos būklė.

Jei ant stogo montuojame naują dangą, ši problema mums tikrai neturėtų kelti jokio rūpesčio, nes nepriklausomai nuo to, ar renkamės trapecijos lakštus ar metalinę stogo dangą, gamybos metu jos yra tinkamai apsaugotos nuo korozijos. Todėl visų pirma derėtų atsakingai pasirinkti dangos gamintoją ir atidžiai išnagrinėti pasirinktos stogo dangos parametrus, atkreipiant dėmesį į garantinį laikotarpį bei naudojamų apsauginių dangų tipus. Profiliuota stogo danga iš www.borga.lt – ilgalaikis patikimas sprendimas ir gerai apgalvota, praktiška investicija!

Stogo antikorozinės apsaugos tipai

Korozijos problemos liečia visas stogo dangas, o labiausiai – skardas, todėl tokie stogai reikalauja ypač kruopščios apsaugos nuo korozijos. Priklausomai nuo metalo, iš kurio pagaminta danga, ji turi skirtingą atsparumo lygį ir reikalauja šiek tiek kitokio apdorojimo. Paprastai skardinėms stogo dangoms gaminti naudojamas aliuminis, plienas, varis ir kitos medžiagos. Koks yra stogo dangos iš šių medžiagų atsparumas korozijai?

  • Aliuminis – tarp įvairių metalų, naudojamų stogų gamybai, išsiskiria dideliu atsparumu korozijai. Aliuminio lydiniai turi didesnį mechaninį stiprumą nei vien aliuminis. Aliuminis turi savybę sukurti apsauginį sluoksnį ant išorinės aplinkos veikiamo paviršiaus. Aliumininei stogo dangai paprastai suteikiama iki 60 metų garantija.
  • Plienas – plieninės dangos, vienos pigesnių ir todėl populiaresnių variantų, retai naudojamos nepadengtos tam tikromis apsauginėmis priemonėmis. Be to, plieno lakštai taip pat padengiami dažais, kurie pagerina estetiką ir papildomai apsaugo stogą nuo rūdžių. Tokioms dangoms suteikiama 30-60 metų garantija, jos trukmė priklauso nuo naudojamų dangų tipo.
  • Varis yra vienas atspariausių korozijai metalų, todėl iš šios medžiagos pagaminta stogo danga yra labai patvari ir kartu brangi. Tačiau investicijos atsiperka dėl daugelio priežasčių, ypač dėl to, kad variui beveik nereikia priežiūros. Laikui bėgant jis pasidengia vario oksidu, kuris yra natūrali antikorozinė stogo apsauga, taip pat suteikia jam originalią išvaizdą. Apskaičiuota, kad vario lakštų tarnavimo laikas yra iki 300 metų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *